Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Fluvio Frigido - Nova soseska v mestu Ajdovščina

Projekt Fluvio Frigido je sklop dveh poslovno - stanovanjskih objektov v Ajdovščini, ki bo vseljiv predvidoma v letu 2022. Objekta bosta vsebovala garažo, poslovni program v pritličju ob Goriški cesti ter skupaj 76 stanovanj od pritličja do 3. nadstropja. Pogovarjali smo se z Markom Trampužem, direktorjem projekta in Matijo Ceketom, zastopnikom za prodajo stanovanj.

Kako napreduje gradnja nove stanovanjske soseske v Ajdovščini in kdaj lahko prvi kupci pričakujejo, da bodo lahko organizirali »vselitveni žur« ?

Marko: Gradnja obeh objektov dobro napreduje. Vidi se, da objekt vodi stari maček Miloš Ronkalj, ki ima znanja toliko, da bi lahko tak objekt vodil ''zaprtih oči''. Mogoče smo začeli bolj počasi, saj je bilo potrebno rešiti veliko detajlov in projektih rešitev, sedaj pa smo v planu in dnevno je videti, da dela napredujejo. Vselitev lahko kupci pričakujejo pred vstopom v šolsko leto 2022.

Ali dela na terenu morda kaj odstopajo od predvidenih v projektni dokumentaciji?

Marko: Ne zaenkrat delamo vse skladno z PZI dokumentacijo. V bistvu ne pričakujemo kakšnih posebnih sprememb projektne dokumentacije, razen mogoče manjših sprememb po željah kupcev.

Fluvio Frigido

V čem bo soseska Fluvio Frigido drugačna od ostalih v Ajdovščini? Ima morda kakšno posebnost?

Marko: Želimo si da bo soseska Fluvio Frigido imela po končani gradnji dober renome v širši okolici in jo bodo kupci in ostala javnost asocirala s pozitivnim projektom. Dejstvo je, da smo pri projektiranju poskušali izničiti vse potencialne nevšečnosti, ki take projekte spremljajo potem v eksplotaciji. Pri gradnji pa bomo pozorni, da bo kvalitetna in da bo trajala.

Ne maram operirati z besedo nadstandardna stanovanja, saj investitorji še preradi to besedo ''zlorabijo''. Stanovanja v našem objektu bodo več kot standardna za leto 2022, ko bodo zgrajena. Grajena pa bodo tako da bodo tudi leta 2042 še vedno zelo aktualna. To pomeni, da so potresno in požarno varna, energetsko učinkovita ter, da so projektne rešitve čiste. Steklene površine bodo velike, zasenčene s senčili na elektro pogon. Vgrajene bodo najnovejše klimatske naprave že v osnovni ceni. Kupcem bo na voljo možnost vgradnje pametnih inštalacij. Stanovanja bodo imela vgrajeno talno gretje ter električni radiator v kopalnicah. Na voljo bodo dve moderni kolesarnici z orodjem za manjša popravila ter priklopi za polnjenje e koles. Na voljo bo tudi prostor za zunanje pranje vozil ter polnilnice za e vozila.

Poskušali bomo dati vsebino tudi zunanjim zelenim površinam, ki bodo med obema objektoma, tako da se bodo otroci in starši počutili varno in prijetno znotraj kompleksa.   

Kako ste prišli na idejo za ime Fluvio Frigido?

Marko: Hubelj, ki je poleg burje največji prepoznavni znak Ajdovščine je pod imenom Frigidus ali Mrzla reka, od izvira do izliva vrisan na Tabuli Peuntingeriani (barvnia karta cestnega omrežja rimskega imperija iz 3. Stoletja). Po njem so Rimljani poimenovali tudi cestno postajo - mansio Fluvio Frigido, ki velja za prvo rimsko civilno naselje na ozemlju današnje Ajdovščine. Z imenom smo želeli zgodovino Ajdovščine povezati s prihodnostjo t.j. gradnjo prvega večstanovanjskega projekta v občini po večletnem zatišju.

Ima vaše podjetje morda v prihodnosti namen zgraditi še kakšno podobno stanovanjsko gradnjo v naši okolici?

Marko: Ja tak je plan, pripravljamo idejne zasnove za 2 oziroma 3 projekte v bližnji okolici. Nekateri od teh so manjši in bolj individualni, drugi pa večji in bolj podobni temu projektu. Trudimo se, da bi kupcem ponudili to kar si želijo.

Marko Trampuž<br />
Fotografija: Roman Šipič // Delo

Gradnja nove stanovanjske soseske Fluvio Frigido lepo napreduje. Kako pa napreduje prodaja stanovanj? Koliko je že prodanega in kaj je še na voljo?

Matija: Uradna prodaja se še ni začela, sama predstavitev projekta pa aktivno poteka že od lanske jeseni. V tem času se je veliko interesentov zglasilo pri meni v pisarni in se pozanimalo o ponudbi, še več pa jih je bilo seznanjenih s ponudbo preko mailov - razlog žal vsi poznamo.

Na podlagi ogledov komercialnih skic in dokumentacije so kupci  rezervirali že dobršen del ponujenega fonda. Na razpolago ostajajo le še v glavnem 2,5 in 3 sobna stanovanja.

Za kakšna stanovanja pravzaprav gre? Kako velika prevladujejo?

Matija: V soseski Fluvio Frigido bo skupaj 76 stanovanj ter  2-4 poslovni prostori v pritličju obeh blokov. Stanovanja so velikosti od 1 sobnega pa do 3,5 sobnega. Vsakemu pripada tudi ustrezno število parkirnih mest, deloma zunanja, deloma notranja v kletni etaži posameznega bloka. Večina stanovanj ima neto uporabne stanovanjske površine med 50 in 60 m2. Vsakemu stanovanju pripada tudi shramba in souporaba kolesarnice.

Matija Ceket

Po katerih je največ povpraševanja?

Matija: Povpraševanje  je v bistvu po vseh tipih stanovanj, vseeno pa prevladuje povpraševanje po 1 sobnih oz. večjih stanovanjih s teraso. Vse je odvisno za kakšen namen se stanovanje kupuje. Tisti, ki kupujejo za investicijo, se pravi za kasnejšo oddajo se zanimajo za manjše enote, kjer je razmerje med vložkom za nakup ter kasneje dobljeno najemnino čim bolj optimalno. Po večjih enotah pa sprašujejo družine za stalno bivanje. 

Kaj je morda največja prednost te soseske pred ostalimi, podobnimi, na Ajdovskem?

Matija: Po več kot 10 letih končno nova stanovanja v Ajdovščini, ne prevelika soseska, v bližini centra, obenem blizu mestne obvoznice, novi materiali, ena redkih sosesk z dvigali, garažno hišo, veliko kolesarnico s servisno ploščadjo za negovanje avtomobilov oz. koles, s polnilnima mestoma za E avtomobile, lepo parkovno ureditvijo, stanovanji z veliko svetlobe, itd …

Fluvio Frigido

Je nakup stanovanja v Fluvio Frigido ugoden tudi s finančnega vidika? Kako se gibljejo cene glede na kvadratni meter?

Matija: Glede na stanje na trgu, menim da absolutno da. Cene teh stanovanj v novi soseski so v določenih primerih celo nižje od cen rabljenih starih stanovanj na trgu. Pomanjkanje novih oz. stanovanj na splošno, je dvignilo cene na rekordno raven. Kupci, katerim se ne mudi bodo zato raje počakali na priložnost, ki se jim ponuja z nakupom stanovanja v soseski Fluvio Frigido.

Povprečna cena za kvadratni meter stanovanja bo 1.865 EUR z DDV. Točna cena pa se izračuna za vsako stanovanje posebej glede na velikost, lego ter nadstropje. V nobenem primeru pa cena ne preseže 2.000 EUR/m2.

Hvala.

 

Fluvio Frigido

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #intervju, #gospodarstvo, #oglas

Kolofon