Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Olimpijski duh popestril praznovanje občinskega praznika v Ajdovščini

Slovenska bakla, simbol jeklene volje slovenskih olimpijcev na poti v Tokio, ki so jo izdelali v jeklarni SIJ Metal na Ravnah na Koroškem, je spoznala že deset občin! V sredo je plamenica s spremstvom ves dan bežala pred dežjem, a zmočila se ni niti, ko je bilo nad okolico Ajdovščine najbolj črno nebo. Je bilo pa zato okoli bakle vse prej kot črno, znova nadvse pisano in živahno.

V Ajdovščini je bila 5. maja 1945 ustanovljena prva slovenska vlada po 2. svetovni vojni. Občina ima tako na ta dan v spomin na osvoboditev izpod fašizma in priključitev Primorske Sloveniji svoj praznik. Letos, torej danes, je bil – ukrepom v boju proti epidemiji navkljub – praznik še dodatno začinjem s prihodom slovenske bakle. Lavričev trg v središču mesta so preplavili domači tekači, ki prihajajo iz nadvse različnih športnih panog. Na krožnem teku po trgu so baklo nosili kolesarji, lokostrelci, triatlonci, deskarji, nogometaši, rokometaši in rokometašice, iz bližnjih teras lokalov so jih bučno spremljali njihovi sokrajani, pozdravil pa jih je tudi župan Tadej Beočanin.

72-Ajdovščina25

V Ajdovščini je bilo nadvse živahno, za piko na i pa so ob občinskem prazniku baklo pozdravili, se fotografirali in obujali olimpijske spomine tudi domači olimpijci - Polona Batagelj, Primož Štrancar, Lojze Bajc, Aleksander Lapajne, paralimpijec Marko Sever in bržkone bodoča ajdovska olimpijka ter vse bolj prepoznavna smučarka Andreja Slokar.

72-Ajdovščina26

Danes bo slovenska bakla znova »na nogah« od jutra do poznega popoldneva, saj bo obiskala še štiri občine v goriški regiji, predaje bodo namreč potekale v občinah Šempeter-Vrtojba, Brda, Kanal ob Soči in Nova Gorica.

72-Ajdovščina1872-Ajdovščina2172-Ajdovščina2272-Ajdovščina2072-Ajdovščina31

72-Ajdovščina12

 

* Vir in fotografije: Olympic.si

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #fotogalerija, #šport

Kolofon