Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled razstava izbranih Pilonovih del iz nove donacije

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini danes odpirajo razstavo izbranih Pilonovih del iz nove donacije Dominiqua Pilona, sina slovenskega slikarja, grafika in fotografa Vena Pilona. Dominique Pilon je zapuščino svojega očeta Občini Ajdovščina podaril pred 50 leti, velikodušno gesto je s 300 deli ponovil februarja letos.

9. aprila leta 1971 je Dominique Pilon Občini Ajdovščina podaril zapuščino svojega očeta, ki je še danes temelj Pilonove galerije, takrat pa je bila velika spodbuda za odkup in preureditev umetnikove domačije. Velikodušno gesto je umetnikov sin ponovil 50 let pozneje. Februarja letos je - kljub vsem zaprekam, ki jih prinašajo časi - v Pilonovo galerijo prispela nova donacija z njegove strani, ki je s preko 300 deli dopolnila in obogatila stalno zbirko Vena Pilona, ki tako danes šteje več kot 1500 umetnikovih del.

Anne-Marie s klobukom, 1940, olje, platno, 57 x 48 cm<br />

Med deli iz nove donacije so 4 akvareli iz let Pilonovega ruskega ujetništva, 23 slik v olju in gvašu iz časov okupacije Pariza, povojnega obdobja in 50. let, 70 grafik iz 20. in 50. let 20. stoletja, 90 risb, ki skupaj z ilustracijami in njihovimi - neobjavljenimi - osnutki sestavljajo najštevilčnejši del ter s pridruženima skicirkama (eno od njiju sta si delila s Francetom Miheličem) osvetljujejo različna obdobja Pilonove ustvarjalnosti. Pilonova umetniška dela spremljajo tudi osebni predmeti, med njimi je slikarsko stojalo ter arhivsko gradivo (bogata zbirka družinskih fotografij, knjige itd.).

Ob razstavi v Pilonovi galeriji bo izšla tudi publikacija z izbranimi reprodukcijami razstavljenih del. Slavnostnega odprtja razstave ne bo. Razstava bo v skladu z veljavnimi odloki Vlade RS na ogled do nedelje, 13. junija 2021.

Ilustracija za avtobiografijo Na robu (Pablo Picasso), brez dat., barvni svinčniki, tempera, papir, 27,2 x 20,9 cm

JAVNA VODSTVA po razstavi ob 17.00 // Nedelja, 9. maj, 16. maj, 23. maj in 30. maj. // Četrtek, 13. maj in 27. maj.

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon