Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zabojniki za odpadno olje lahko precej prispevajo k čistejšemu okolju

Ajdovska KSD je na ekoloških otokih v ajdovski in vipavski občini uvedla namenske zabojnike za odpadno jedilno olje. Zabojniki so namenjeni zbiranju odpadnega jedilnega olja v plastenkah. Preden jih odložite v zabojnik, preverite, če so dobro zaprte, da se olje ne bo razlilo po zabojniku. Na voljo pa tudi nove lokacije zabojnikov za oblačila in obutev.

KSD Ajdovščina odpadno jedilno olje iz gospodinjstev zbira v zbirnem centru ter akcijah zbiranja nevarnih odpadkov. Od februarja naprej pa ga občani lahko oddate tudi na 50 ekoloških otokih, kjer so bili poskusno postavljeni zabojniki za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Zabojniki so namenjeni zbiranju odpadnega jedilnega olja v plastenkah. Preden jih odložite v zabojnik, preverite, če so dobro zaprte, da se olje ne bo razlilo po zabojniku.

Zakaj je dobro in okolju prijazno, da odpadno olje odložimo v za to namenjene zabojnike? Zato ker z enim litrom odpadnega jedilnega olja lahko onesnažimo tudi do 1.000 litrov vode. Zato ker olje tvori na površini vode tanko nepropustno plast, ki onemogoča kroženje kisika - v vodo in iz nje. Zaradi tega dejstva močno škoduje vodni favni in flori. Zato ker so maščobe najpogostejši vzrok zamašitev odtočnih cevi.

zabojnik_za_oblacila1_0

KSD Ajdovščina pa je pred kratkim postavila tudi devet novih zabojnkov za oblačila in obutev. Oblačila, ki jih ne potrebujemo več lahko podarimo znancem, oddamo v humanitarne namene, izmenjamo na izmenjevalnicah ali preprosto odložimo v namenske zabojnike, ki so postavljeni na različnih lokacijah v občinah Ajdovščina in Vipava. Seznam lokacij najdete na tej povezavi. V zabojnik lahko oddate oblačila, obutev, modne dodatke (torbice, pokrivala, šale, ipd.), hišni tekstil (posteljnino, zavese, prte, brisače, ipd.) in mehke plišaste igrače. Oblačila oddajte v zabojnik v plastičnih vrečkah, da bodo zaščitena pred vlago in umazanijo. Naprošajo vas, da v zabojnike ne odlagate poškodovanega, raztrganega in umazanega tekstila ter tekstilnih polizdelkov.

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #okolje

Kolofon