Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Polona Kunaver Ličen razstavlja v Galeriji Družina v Ljubljani

Hrepenenje Anime je naslov razstave Lone Verlich, kot se pod imetniškim imenom predstavlja Polona Kunaver Ličen, članica Društva Lična hiša. Avtorica v svojih delih prikazuje ujetost ženske ustvarjalne duše Anime, ki na svoji poti naleti na vrsto ovir, ko uresničuje svoje ideje. V svojih delih prikazuje hrepenenje po svobodi in sprejetosti, pa tudi soočenje s težkimi izkušnjami iz preteklosti. In končno tudi vero in upanje. Razstava je do 5. junija na ogled v Galeriji Družina v Ljubljani.

Pomen barve je v njeni slikarski govorici jasno viden. Na eni strani žive barve in prisotnost 'lovilcev svetlobe' v obliki nalepljenih zlatih lističev razkrivajo vso svetost podobe, na drugi strani pa simboli pripovedujejo svojo zgodbo in umetničino zgodovino pomnjenja.

O simboliki v svoji delih je Polona spregovorila na odprtju razstave: npr. Hiša je simbol nekega zavetja in upodablja njeno dušo, notranje počutje, ki ga človek skriva v sebi. Simbolika večnosti in nesmrtnosti predstavlja odhajanje ljudi, ki zapustijo ta svet, zapustijo pa spomin, dela, odnose ... Kegelj v njenih delih predstavlja poenostavitev podobe človeka, ki z njim tudi manipulirajo. Modra ženska v njenem zadnjem ciklu spreminja figuro keglja v žensko obliko. Zakaj modra? Ne samo zaradi modre barve, temveč zaradi modrosti. Modra je ženska, ki rojeva, ki daje novo življenje in je sposobna delati velike korake.

polonadruz1

Škof dr. Anton Jamnik pa je ob odprtju razstave povedal: »Prisluhnili smo predstavitvi simbolike, ki nam govori o lepoti, večno davni, večno novi, kot je zapisal sveti Avguštin. Simbolika predstavitev umetniških del vsebuje bogato sporočilo za vse nas, kajti izhaja iz življenjske eksistencialne izkušnje iskanja duhovnega življenja. Izhaja iz poudarjanja odnosov.« Tukaj je izpostavil velikega misleca in filozofa Levinasa, ki je zapisal, da je človek zares človek šele takrat, ko ljubi in ko je ljubljen. »Govori nam o duhovnem življenju, o verovanju in o iskanju. S simboliko pa nagovarja vsakega na svoj način, saj je simbol tisti, s katerim se srečamo in pričakuje naše gledanje, umevanje, doživljanje in iskanje,« je še dodal dr. Anton Jamnik, za konec pa se je umetnici še zahvalil za njeno ustvarjanje.

 

* Vir: Niko Ličen

* Fotografije: Tatjana Splichal

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon