Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kako dolg je čas - odgovor vam ponujajo ilustracije sedmošolcev OŠ Danila Lokarja

V Lavričevi knjižnici Ajdovščina si lahko ogledate izjemne stvaritve sedmošolcev OŠ Danila Lokarja, nastale so ob knjigi Kako dolg je čas, ki jo je ilustrirala domačinka Ana Maraž. Lavričeva knjižnica Ajdovščina je sicer po oktobru 2020 ponovno odprta po rednem urniku, po izrednem urniku poslujeta le še enoti Vipava in Podnanos. Vabljeni.

Že v šolskem letu 2006/2007 je Ministrstvo za kulturo začelo v osnovnih šolah izvajati projekt Rastem s knjigo. Njegov namen je spodbujanje branja pri sedmošolcih, in sicer branja kakovostnega in izvirnega slovenskega leposlovja, poleg tega pa naj bi bil projekt tudi  promocija vrhunskih domačih mladinskih avtorjev. Še več  Rastem s knjigo  je način, ki želi sedmošolce spodbuditi, da obiščejo  najbližjo  splošno knjižnico, saj se ravno v tem obdobju velikokrat zgodi, da se začnejo mladi  odmikati tako od branja kot tudi od obiskovanja knjižnice.

Zelo smo bili veseli, ker je bila v šolskem letu 2020/2021 kot darilo sedmošolcem izbrana knjiga KAKO DOLG JE ČAS, pod katero se podpisuje Mate Dolenc, krasijo pa jo ilustracije naše domačinke Ane Maraž. Knjiga vsebuje več kratkih zgodb, katerih dogajanje je postavljeno pod vodo, pisatelj želi na ta način svetu sporočiti, kako se kot družba utapljamo.

Vsa ta leta je bila navada, da so sedmošolci v okviru projekta obiskali Lavričevo knjižnico, svetovna pandemija pa je zahtevala drugačno obliko dela in sodelovanja. Tako je bilo  letos srečanje izpeljano virtualno preko aplikacije zoom. Lavričevo knjižnico je  otrokom preko zooma na  zanimiv način predstavila bibliotekarka Nika Škvarč. Temu je sledila nadgradnja projekta, in sicer v obliki medpredmetne povezave med šolsko knjižnico in likovno umetnostjo. Šolska knjižničarka Nataša Markič je otrokom podrobneje predstavila avtorja knjige ter pripravila razstavo tistih njegovih del, s katerimi razpolaga v šolski knjižnici. V nadaljevanju je delo z otroki prevzela likovna pedagoginja Nataša Rupnik, učenci so pod njenim vodstvom likovno ustvarjali. Nastale so čudovite ilustracije, ki si vsekakor zaslužijo, da jih vidi čim več ljudi.

Z veseljem smo si podali roke, OŠ Danila Lokarja in Lavričeva knjižnica, ilustracije krasijo okna Lavričeve knjižnice in čakajo, da si jih ob njenem obisku ogledate.

 

* Vir in fotografije: Marija Bajc, Lavričeva knjižnica

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #šolstvo, #umetnost

Kolofon