Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V načrtu priprava strategije razvoja kmetijstva in podeželja za celotno Vipavsko dolino

Vodja oddelka za gospodarstvo in razvoj Občine Ajdovščina Janez Furlan je na konferenci ob zaključku petletnega projekta Life ViVaCCAdapt napovedal izdelavo strategije razvoja kmetijstva in podeželja za celotno Vipavsko dolino, ki bo morala vsebovati tudi komponente prilagajanja na podnebne spremembe, s čimer so se ukvarjali v projektu.

V zvezi z načrtovano strategijo je Furlan povedal, da imajo sicer še nekaj težav, vezanih na prepričevanje določenih občin, naj pristopijo. A želja in po njegovi oceni tudi realne možnosti so, da letos in v prvi polovici prihodnjega leta izdelajo strategijo razvoja kmetijstva in podeželja za celotno Vipavsko dolino, ki bo morala vsebovati tudi vse te komponente prilagajanja na podnebne spremembe.

Sodelujoči pri skoraj 870.000 evrov vrednem petletnem projektu Life ViVaCCAdapt, ki se konec junija izteka, so se namreč ukvarjali prav z vplivi podnebnih sprememb na kmetijstvo v Vipavski dolini in iskanjem možnih ukrepov.

V okviru projekta so razvili orodje za podporo pri odločanju o namakanju, imenovano SPON, oživili ukrep zelene zaščite pred močno burjo in pripravili več dokumentov, s katerimi bodo uporabniki opremljeni za prilagajanje na podnebne spremembe, ki vse bolj posegajo v način kmetijske proizvodnje.

O tem, kakšen pomen ima projekt Life ViVaCCAdapt in njegovi izsledki v evropskem prostoru in ali je možno, da se ukrepi prenesejo tudi izven obravnavanega območja in Slovenije, je koordinatorka projekta Patricija Štor iz Regijske razvojne agencije (RRA) ROD Ajdovščina dejala, da so možnosti za to zelo realne.

Med drugim je po njenih besedah v Sloveniji zelo veliko zanimanja za pilotni sistem za podporo namakanju SPON, v okviru katerega vključene kmete prek SMS-sporočila opomnijo na čas in potrebno količino namakanja. Tudi zelene protivetrne zaščite, ki so jih v preteklosti že imeli tudi v širšem evropske prostoru, imajo po njenem zelo dobre možnosti, da se ponovno vzpostavijo.

Da se projekt popolnoma vklaplja v delo, ki se opravlja na ravni Evropske komisije v okviru evropskega zelenega dogovora, čeprav se je začel že leta pred tem novim zelenim okvirom, pa je med drugim v uvodnih besedah dejala vodja projektov pri programu Life pri Evropski izvajalski agenciji za podnebje, infrastrukturo in okolje Laura Giappichelli.

Projekt po njenih besedah prispeva k bolj trajnostni Evropi, sama pa upa, da se bo delo, ki ga opravlja projektni konzorcij, širilo naprej in prenašalo v okviru programa Life v druge države. Po njenih besedah je evropska agencija za okolje projekt že izbrala kot uspešno študijo primera.

Direktorica RRA ROD Ajdovščina Brigita Habjan Štolfa je ob zaključku projekta ocenila, da je projektni konzorcij v petih letih uresničil vse zastavljene cilje, dosegel pa še mnogo več.

"Ponosni smo, da smo postali pomemben gradnik ozaveščanja o podnebnih spremembah v Sloveniji, da nam je uspelo tematiko umeščati v diskurz na lokalni ravni, kjer je Občina Ajdovščina s sprejetjem strategije bila pionir tudi za celotno območje Slovenije, da smo akademsko sfero uspešno podkrepili z izkušnjami po terenu, da smo terenu skozi aktivnosti projekta dali priložnost, da izrazi svoje pomisleke, težnje in potenciale," je dejala Brigita Habjan Štolfa. Prepričana je, da bodo tudi po formalnem zaključku projekta poskrbeli za trajnost projektnih rezultatov.

Projekt Life ViVaCCAdapt sta sofinancirala Evropska komisija iz programa Life in ministrstvo za okolje in prostor. Vodilni partner projekta je RRA ROD Ajdovščina, sodelujoči partnerji pa Občina Ajdovščina, družba Hidrotehnik, Inštitut za vode RS, družba BO-MO in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani.

 

* Vir: STA

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #kmetijstvo

Kolofon