Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

S kolesarskih stez med najboljše startupe v Sloveniji

Janez Turk, Urban Rotnik in Matija Stupar so imena, ki smo jih na našem portalu največkrat omenjali v zvezi z kolesarstvom. Vsi trije so namreč člani ajdovskega kluba Črn trn in vsi se lahko pohvalijo s številnimi odličnimi rezultati. A fantje se znajdejo tudi v gospodarstvu, natačneje v svetu startupov. Pred kratkim so razvili pametno ovratnico za krave, ki živinorejcem pomaga pri delu na kmetiji. Z njo so osvojili naziv Zmagovalci Startup Generatorja 2021. Čestitke.

V prostorih Saša inkubatorja je v pred kratkim potekal zaključni dogodek programa Startup generator, šesttedenskega pospeševalnega programa inkubatorja, namenjenega razvoju zagonskih podjetij. Na zaključnem dogodku se je predstavilo šest finalistov, strokovna komisija pa je za tri najboljše ekipe razglasila Moohero, Graška in Drolctech.

Moohero je sistem za optimizacijo reprodukcije krav. Pozorno spremljanje gonitev je lahko za kmeta velik izziv, vsaka zamujena gonitev pa predstavljanepotreben strošek. Rešitev so Moohero pametne ovratnice, s katerimi lahko spremljamo aktivnost ter prežvekovanje krav. Z inovativnim pristopom obdelave podatkov v oblaku pa lahko kmeta hitro opozorimo na prihajajočo bolezen ali potencialno gonitev. Tako nekako bi se na kratko slišala obrazložitev projekta MooHero, ki je Janezu Turku, Urbanu Rotniku in Matiji Stuparju, prinesel zmago na tekmovanju za najboljši startup leta.

Ideja se je v malo drugačni obliki rodila na kmetiji družine Urbana Rotnika, v bliži Šoštanja v Šaleški dolini. V začetku je bila le programski produkt oziroma aplikacija za spremljanje krav brez te pametne ovratnice. Skozi čas pa je dozorela v to, kar je zdaj. Njihova pametna ovratnica je danes dejansko FitBit za krave. Torej pametna 'ura', ki spremlja kravo in njeno aktivnost ter obvesti kmetovalca o pomembnih dogodkih, povezanih s kravo.

S pametno ovratnico MooHero bodo kmetje lahko spremljali različne podatke o kravah, kot so prehranjevanje, prežvekovanje, hoja in "tek". Na podlagi teh podatkov bo programski del MooHero analiziral trende in kmete obveščal o stanju in aktivnostih posamezne krave. "Z našim produktom lahko kmetje hitreje zaznajo potencialno bolezen ali pa prihajajočo gonitev," je dodano vrednost aplikacije, za spletni portal Siol.net,  razložiL Urban Rotnik in dodal, da je produkt namenjen predvsem živinorejcem, ki zaradi opravil zunaj hleva spregledajo pomembne dogodke, ki jih krava pokaže z obnašanjem. "Slabosti konkurence dobro poznamo, saj konkurenčni sistem uporabljamo tudi pri nas doma, na naši kmetiji", je še dejal Urban Rotnik.

Urban Rotnik

MooHero trenutno testirajo na treh kmetijah, v izdelavi pa so tudi ovratnice za prodajo prvim kupcem, saj imajo fantje že nekaj prednaročil. Cije ekipe MooHero je sicer razviti naročniški model. Zaračunavali bodo mesečno naročnino na kravo. Trenutno še točna cena ni znana, bo pa za prve kupce precej ugodnejša.

MooHero

Ekipo MooHero kot rečeno sestavljajo Matija Stupar, Janez Turk in Urban Rotnik. Stupar skrbi za detekcijske algoritme ter analizo podatkov, Turk za same ovratnice, programsko opremo na ovratnicah ter prenos teh podatkov v oblak. Rotnik pa se osredotoča na programsko opremo na strežnikih, kjer se hranijo in obdelujejo podatki in nato posredujejo uporabnikom. Celoten projekt so do zdaj razvili in financirali sami.

* Vir: Siol.net

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #mladi, #kolesarstvo, #kmetijstvo

Kolofon