Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Galeriji Družina v počastitev 30-letnice Slovenije razstava Evgena Bavčarja

V ponedeljek, 5. julija 2021, so v Galeriji Družina odprli fotografsko razstavo konceptualnega umetnika Evgena Bavčarja z naslovom Svetloba onkraj podaljšanih senc. Razstavo, ki sovpada s 70. letnico časopisa Družina, je odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, o umetniku in razstavi pa je spregovoril Silvester Gaberšček.

V Galeriji Družina je na ogled fotografska razstava konceptualnega umetnika Evgena Bavčarja z naslovom Svetloba onkraj podaljšanih senc, ki prinaša več kot 20 fotografij, med drugim tudi pokrajine iz njegove rodne Vipavske doline.

Umetnik je za razstavo med drugim fotografiral podobo svetogorske Marije, na katero ga veže poseben spomin: "Ko je bil moj oče smrtno bolan, smo s sestro in teto romali na Sveto goro. Oče je umrl, jaz pa sem dobil edino priložnost, edine trenutke, da sem videl podobo svetogorske Marije. Takrat sem edinkrat videl solkanski most in Sočo."

"Na pričujoči razstavi Evgen Bavčar domovini ob 30-letnici njene samostojnosti, njenim sinovom in hčeram kot pelikan svojim mladičem daje v dar sebe z odstiranjem tančice z naših vek v želji, da bi nam omogočil pogled v svet teme v kateri kraljuje Luč, ki ne ugasne in katere svetloba v duši nikoli ne zamre," je ob razstavi zapisal Silvester Gaberšček, ki je umetnika predstavil na odprtju. Po njegovih besedah je Bavčar "s svojimi tematskimi razstavami konceptualne fotografije obkrožil svet in z njimi posredoval človeštvu plemenita sporočila o veličini spoštovanja vsakega življenja, hkrati pa je v svet ponesel tudi del Slovenije, katere ponosen sin je".

Fotografija: STA/Daniel Novakovič

Evgen Bavčar je filozof, fotograf, konceptualni umetnik in borec za pravice slepih. Otroštvo je preživljal v Lokavcu pri Ajdovščini. Ko je pri enajstih letih v nesreči oslepel, je šolanje nadaljeval v Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani; po šolanju na gimnaziji v Novi Gorici se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani ter 1972 diplomiral iz zgodovine in filozofije. Po šestmesečnem poučevanju na gimnaziji v Novi Gorici (1972) je s štipendijo francoske vlade (1972, 1974 in 1975) nadaljeval študij filozofije in estetike na Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Magistriral je 1973 (Umetnost in družba v sodobni francoski estetiki), doktoriral 1976 (Estetika Blocha in Adorna). Od 1976 je bil znanstveni sodelavec na Centre National de la Recherche Scientifique v Parizu. Od 1982 ima francosko državljanstvo. 1988 je bil uradni fotograf pariškega Meseca fotografije (Mois de la Photo) in imel prvo samostojno razstavo. Odtlej je redno razstavljal (mdr. Tokio, Carigrad, Berlin, Praga, Montreal, Ljubljana, Ajdovščina), vodil seminarje in delavnice o fotografiji ter predaval na mednarodnih srečanjih. Po upokojitvi 2012 živi med Lokavcem in Parizom.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: Ivo Žajdela

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #fotografija, #umetnost

Kolofon