Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na Ajdovskem med starši veliko zanimanje za program izobraževanja za boljše starševstvo

V Ajdovščini vse od leta 2015 poteka eno izmed 14 izobraževanj Neverjetna leta v Sloveniji. Zanimanja za vključitev v program, ki je namenjen boljšemu starševstvu, je med tamkajšnjimi starši veliko, zato si Centru za socialno delo Severne Primorske želi program širiti še v druge centre v regiji - v Tolmin, Idrijo in Novo Gorico.

Program treningov starševstva Neverjetna leta je namenjen preprečevanju in zmanjševanju vedenjskih težav otrok, krepitvi njihove čustvene in socialne kompetentnosti ter izboljšanju njihove učne uspešnosti ne glede na osnovne učne sposobnosti otrok. Do sedaj so izvedli 13 skupin oz. treningov, v katere je bilo skupaj vključenih 147 staršev otrok, starih od treh do osmih let.

Ker so vedenjske težave otrok naraščajoč in pereč problem današnjega časa, njihovo preprečevanje in zmanjševanje pomeni večje blagostanje celotne družbe, so prepričani v Centru za socialno delo Severne Primorske.

"Jeseni načrtujemo razširitev programa še na treninge starševstva za starše otrok starih od osem do 12 let in nato razširitev izvajanja programa tudi na ostale enote centra oz. področje celotne regije. Ugotavljamo namreč visoko učinkovitost treningov, saj so eni izmed redkih, dokazano učinkovitih programov na področju duševnega zdravja otrok in družin na svetu, podprti z več kot 40-letnimi raziskavami o njihovi učinkovitosti," je na včerajšnji novinarski konferenci povedala direktorica Centra za socialno delo Severne Primorske Patricija Može.

V program se lahko prijavijo starši sami, nekaj mest pa je v vsaki skupini rezerviranih tudi za tiste starše, ki jih zaradi različnih razlogov tja napotijo sodišča ali tožilstva. Program poteka v obliki praktičnih in izkustvenih delavnic za skupino osmih do dvanajstih staršev. Delavnice potekajo enkrat tedensko po dve uri in pol, celoten program pa traja 14 ali 18 tednov.

"Teme srečanj si sledijo hierarhično in temeljijo na piramidi starševstva, ki zajema najpomembnejše veščine oz. načine spodbujanja pozitivnega vedenja pri otroku," je povedala vodja programa na ajdovskem centru za socialno delo Janja Batič. V zadnjem letu dni so imeli zaradi epidemije nekoliko oteženo delo, a so s programom nadaljevali preko spleta.

Program Neverjetna leta se je v Sloveniji začel izvajati leta 2015 s pomočjo finančne podpore Norveškega finančnega mehanizma, od leta 2017 pa ga finančno podpira ministrstvo za zdravje. V Ajdovščini projekt sofinancira tudi občina.

 

* Vir: STA

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #zdravje, #izobraževanje

Kolofon