Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Oranžni metulji spoznavali čudoviti svet fotografije

Domišljija ne pozna meja. Čudežni svet nam omogoča tudi nemogoče. V svet domišljije so se otroci iz Oranžnih metuljev – Ribnik II, podali skupaj s poklicnim fotografom Tadejem Bernikom s katerim so sodelovali v okviru projekta SKUM. Projekt temelji na dveh idejah prof. dr. Robija Krofliča katerega namen je vključevanje otrok v dejavnosti povezane z umetnostjo in omogočiti stik z vrhunskimi umetniškimi izkušnjami.

Izvajanje projekta je potekalo od februarja do junija 2021. V njem je sodelovalo 24 otrok v starosti 4 – 5 let. Poleg umetnika, fotografa - Tadeja Bernika so otroke usmerjale in spodbujale k raziskovanju še tri strokovne delavke – vzgojiteljica Nina Koren, pomočnica vzgojiteljice Janja Posega in spremljevalka otroka, ki potrebuje dodatno strokovno pomoč, Nina Jerkič.

V čudežni svet so otroke popeljali preko zgodbe »Nina v čudežni deželi«. Njeno vsebino so doživeli na travniku Žapužkega hriba. Avtentično okolje je otrokom omogočilo, da so zgodbo močno doživeli in tako odplavali v čudežni svet. Zamislili so si, kaj bi lahko počeli v deželi, ker bi bili tako majhni, da bi se lahko skrili tudi v najmanjšo špranjico.

1-IMG_7770

Ideje otrok so bile zelo izvirne:

»Da bi letel na metulju in bi se ga tako močno držal okrog vratu.«

»Jaz bi se skrila v tiste lase od ponija. Take mavrične bi bile (konjska griva).«

»Bi se skrila na dinozavra.« »Bi splezal na vrh pluga in bi tam gledal.«

»Bi plezala na drevesa.« (Saj lahko tudi sedaj plezaš na drevo) »Ne, ne morem, ker se bojim. Samo Marina (sestrica) lahko pleza.«

»Da bi se skril v mavrico. To si želim. Bi šel z letala in bi skočil.«

»Bi se skrila v tulipan in bi videla tam sonce in bi bila vesela. Ko bi padal dež bi bila žalostna, ker ne bi mogla spat v tulipanu.«

»Bi šla na slona in bi iskala z njim hrano. Ogromne bonbone bi iskala in bi jih jedla.«

»Bi bil na džipu in bi se močno držal, da ne bi padel dol.«

»Bi letela na samorogu. Bi se močno držala njegovih kril in bi me vlekel.«

»Bi jedla velikansko jagodo, tako.«

»Bi se vozil na ameriškem tovornjaku. Bi se močno držal na kesonu in bi šel po celi Ameriki.«

»Bi visela tako navzdol na tulipanu.«

»Jaz bi rada šla v jagodo in bi gledala ven, kot črviček.«

»Jaz bi imel ogromen sladoled. Ker ga imam zelo rad.«

»Jaz bi šla tja kjer je ogromno malin in bi jih jedla in plezala na maline.«

3-tabla slika

Da so svoje ideje otroci uprizorili nam je omogočil poklicni fotograf Tadej Bernik. S svojim fotografskimi izkušnjami in dobrim pedagoškim pristopom je otroke popeljal v svet fotografije. Otroci so imeli možnost vsakodnevne uporabe fotoaparata. Fotografirali so v različnih okoljih, spontano in vodeno. Ob tem so pridobivali izkušnje. Bili so vedno bolj pozorni na detajle, kakovost fotografij pa je bila iz dneva v dan boljša. K temu je otroke dodatno spodbudil tudi fotograf, ki je z otroki izvedel štiri delavnice. Na prvih delavnici je otroke seznanil s fotografijo in različnimi pripomočki, na drugi pa jih je popeljal v svet čustev in doživljanja fotografije. Otroci so iz različnih naravnih materialov na podlagi oblikovali čustvene izraze in jih fotografirali. Bili so pozorni, da so v objektiv zajeli le podlago s čustvenim izrazom. Fotografije smo po izvedeni delavnici analizirali in ugotavljali pomanjkljivosti.

Na tretji delavnici je fotograf Tadej Bernik otroke spodbudil, da izrazijo doživetje v čudežni deželi. Omogočil jim je, da so doživetje fotografirali, ujeli v objektiv. Portrete, ki so nastali, so otroci izrezali. Na zadnji delavnici so s pomočjo »kolažiranja« svoje portrete postavili v čudežne dežele in jih skupaj s Tadejem fotografirali. Tako so nastale fotografije, ki so na ogled v oknih Rustjeve hiše ob Pilonovi galeriji v centru Ajdovščine. Razstavo »Objektiv otroški izziv« dopolnjujejo tudi fotografije otrok iz Rdečih pik – Ribnik I, ki so prav tako sodelovali s fotografom Tadejem Bernikom. Razstava se tako iz črno-belih fotografij iz življenja nekoč in danes preliva v barvni svet domišljije.

1-Celozaslonski zajem 8.7.2021 85526

 

* Vir in fotografije: Nina Koren, Janja Posega, Nina Jerkič in otroci iz Oranžnih metuljev, enota Ribnik II

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #izobraževanje

Kolofon