Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Dejan Fabčič odhaja na paraolimpijske igre v Tokio

Smo tik pred začetkom olimpijskih iger v Tokiu, malce kasneje pa bo čas še za parolimpijsko druženje in tekmovanje. Tam bo Slovenijo in tudi lokostrelski klub Budanjski lokostrelci zastopal Dejan Fabčič, ki bo tako nastopil že na svojih tretjih paraolimpijskih igrah. Čestitke.

Paralokostrelec Dejan Fabčič bo prvi invalid v zgodovini, ki bo na paralimpijskih igrah zastopal Slovenijo. Tekmuje v disciplini »recurve men open«. Kategorija »open« je namenjena lokostrelcem z invalidnostjo v spodnjih udih. Nekateri lahko uporabljajo voziček, drugi stolček ali streljajo stoje – odvisno od zmožnosti vzdrževanja ravnotežja.

Fabčič si je kot zadnji mesto v letalu za Tokio zagotovil potem, ko je že lani prišel do paralimpijske norme. Prejšnji teden je na Češkem lovil paralimpijsko kvoto, a se mu ni izšlo po načrtih. Je pa zato zeleno luč dobila bipartitna vloga, ki jo je vložila Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite. Ob njemu bodo na Japonskem tekmovali še parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, parakolesar Anej Doplihar, paraatlet Henrik Plank, paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek in paranamizni tenisač Luka Trtnik.

Dejan Fabčič je zdravnik interne medicine in vodja ambulante za bolezni ščitnice in diabetes v Novi Gorici. Od leta 2002 se ukvarja s tekmovalnim parašportom. Začel je s plavanjem, leta 2008 je debitiral na paralimpijskih igrah v Pekingu, kjer je zasedel 6. in 7. mesto na 100 metrov hrbtno in prsno. S parakajakom je bil 2016. na igrah v Braziliji 6. v kategoriji KL2.

"Sem brez besed. Neizmerno sem srečen. Počutim se kot bi zadel na loteriji. Četudi bodo to moje tretje paralimpijske igre, sem vesel tako, kot sem bil, ko sem se uvrstil na prve,“ je povedal Fabčič, ki trenira pod taktirko trenerke Brine Božič. Obdobje epidemije in zamik paralimpijskih iger sta Dejan in Brina izkoristila za tehnični napredek in pridobivanje specifične moči v domačem okolju. Ob sproščanju ukrepov sta lahko opravljala priprave skupaj s selekcijo Lokostrelske zveze – v Stožicah, Planici, Termah Čatež ter Slovenski Bistrici. Poleg priprav sta v vseh mesecih z Dejanom Fabčičem izvajala skupne treninge, namenjene izboljšanju športne pripravljenosti. Dobre pogoje za trening Dejanu nudi njegov klub ŠKD Budanje, večkrat pa gostuje tudi na strelišču LK Gorica in LK Ankaran.

Dejan in Brina v Tokyo potujeta 19. avgusta. Srečno!

 

* Vir: Lokostrelska zveza Slovenije

* Naslovna fotografija: Dejan Fabčič Facebook

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #lokostrelstvo

Kolofon