Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Glasba ploskov in aplavza - Poletje v Vipavskem Križu

Z delavnico in koncertom se je minuli četrtek začelo pestro dogajanje, ki se bo nadaljevalo vsak teden do konca poletja. Že ob prvih korakih plesalke in vokalistke Marie Keck na odru je bilo obiskovalcem prvega koncerta letošnjega Poletja v Vipavskem Križu jasno, da jih čaka poseben večer. S Tomažem Pačnikom sta z zbranimi delila svojo stvaritev EX AURO, »zlate vizije« mešanice tradicionalnih etosov, ki presegajo meje flamenca.

Buren ritem nog podžgan z akordi klavirja je presekal glas melodičnega krika, ki je v neznanem jeziku izražal znano hrepenenje. Mariin eterični glas je svoje nasprotje našel v hipnotičnih vzorcih, ki jih je iz klavirja izvabljal Tomaž Pačnik. Presenetljiva zvočnost glasbe telesa je vidno prevzeto občinstvo ponesla v kraje oddaljene v času in prostoru. Še tako burno dogajanje na odru je v popolnem obstanku prelomilo strasti, kar je poslušalce vedno znova pustilo v nepredvidljivi nepričakovanosti. Leseni oder je ob udarcih pet, ki so se prašile po njemu, postal skoraj tretji član zasedbe, ki je Ex Auro, zvoke iz zlata, lani ovekovečila tudi v albumu.

Poletje v Vipavskem Križu

»Slišano je bilo predvsem tako imenovani fusion, z elementi flamenca primarno v vlogi plesa. Prav zaradi klavirja tudi tista skladba, ki je flamenco, ni več pravi flamenco. Izvor te zvrsti je v mešanici tradicij judovske, španske, arabske in romske kulture, a v določeni sestavi, ki ji daje prepoznaven zvok. Namesto, da bi k temu klavir nekako dodajali, je program koncerta zgrajen na njegovi osnovi. Glasba prihaja iz klavirja, vse to so pianistove izvirne kompozicije, hkrati spremljava in originalno delo, ko v pesmi iz različnih etničnih ozadij, vplete ples flamenca in podkrepi s svojo podlago iz jazza,« je o zvrsti, ki predstavlja njeno življenjsko delo, povedala Maria Keck.

Tomaž Pačnik pa ni skrival navdušenja nad prizoriščem koncerta. »Vedno, ko sem se peljal mimo se mi je zdela taka mistična vasica, kupček hiš na vrhu griča, in sem prav vesel priložnosti, da sem se tu končno tudi ustavil

Poletje v Vipavskem Križu

»Ko se koncert začne, publika ne ve kaj pravzaprav pričakovati. Na odru so le klavir in nato pevka, ki pleše. A vse to se nato šele razvije,« je o odzivih na dosedanje koncerte povedal pianist. In nič drugače ni bilo tokrat. Glasni vzkliki hvale so se slišali iz aplavza množice, katere del je še po dokončnem odhodu glasbenikov z odra za nekaj trenutkov začarano obsedel v doživetju večera.

Poletje v Vipavskem Križu

Poletje v Vipavskem Križu v organizaciji Glasbenega društva NOVA ob podpori Občine Ajdovščina bo tudi ta teden postreglo z dvema dogodkoma. V četrtek ob 20.30 bigbandovci iz Tolmina prinašajo večno priljubljene skladbe britanskih Queenov, v petek ob 19.00 pa združba Usak patk swing prav vse vabi na plesni večer.

 

* Fotografije: Jernje Hunar

 

Sara Štrancar

#vipavska dolina, #kultura, #glasba, #vipavskikriž, #ples, #reportaža, #poletje

Kolofon