Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Po mišji na severnem Primorskem tudi zajčja mrzlica

Tudi letošnje poletje je znova v znamenju okužb, takšnih in drugačnih. Znova rahlo naraščajo okužbe s Covid-19, v zadnjem tednu se jih je na Ajdovskem nabralo šest, predvsem pa je zaskrbljujoč porast tako imenovane zajčje mrzlica oziroma tularemije. Doslej so v občini Ajdovščina potrdili sedem okužb s to boleznijo. Se pa na srečo umirja mišja mrzlica.

Zaradi povečanega števila miši je letos predvsem na severnem Primorskem izbruhnila epidemija mišje mrzlice, ki se sicer počasi umirja. V zadnjih tednih pa se prav tako na severnem Primorskem pojavlja tudi tako imenovana zajčja mrzlica oziroma tularemija. Doslej so potrdili 17 okužb s to boleznijo.

Kot so še sporočili iz novogoriške enote NIJZ, je bilo od skupaj 17 okužb s tularemijo, potrjenih v zadnjih tednih na severnem Primorskem, devet primerov na Tolminskem, sedem na Ajdovskem in eden na Goriškem. Gre za redko bolezen, ki je v regiji niso zabeležili že več desetletij.

Bakterija se prenaša s stikom z različnimi živalmi, npr. zajci, voluharji, mišmi, ter z vbodom klopa. Redkejša možnost okužbe je z inhalacijo prahu, ki nastaja med kmečkimi opravili, in zaužitjem kontaminirane hrane in vode.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotagorafija: Pixabay

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon