Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kolumna: Kako potovati bolj odgovorno z večjo zavestjo o ohranjanju naravnih virov

Ko se zabavamo na dopustu, se pogosto zgodi, da pozabimo na odtis, ki ga pustimo za seboj. Če potujete na način, ki vašim počitniškim krajem prinese trajnostne koristi, bo vaš vpliv na obiskane kraje enako pozitiven kot vaše izkušnje. V mesecih, ko smo z mislimi že nekje na lepšem in že načrtujemo svoje počitnice, se je dobro vprašati, kam in na kakšen način bomo potovali.

Trajnostna odgovornost na potovanju ne pomeni, da je treba karkoli žrtvovati, temveč podpira idejo zavestnega potovanja in pozornosti, kako naša dejanja doma in v tujini vplivajo na lokalno gospodarstvo in okolje. “Naš” planet je poln skrivnosti in pustolovščin, ki so od zmeraj privlačile ljudi, vendar ima le omejeno število naravnih virov. Na žalost veliko potovalne industrije ni trajnostno naravnane, od križarjenj, do letov, do all-inclusive letovišč in tako naprej. Masovni turizem uničuje mesta in starodavne kulture ter onesnažuje celoten planet. Biti trajnostni popotnik nam pomaga, da še naprej uživamo v raziskovanju planeta, hkrati pa ohranjamo njegovo nedotaknjeno lepoto, zdrave ekosisteme in raznolike skupnosti. V tem zapisu vam bom poskušala predstaviti nekaj enostavnih načinov, kako lahko poskrbite za okolju prijazen dopust ali izlet! Upam, da vam bodo ti majhni nasveti pomagali pri načrtovanju vašega naslednjega potovanja.

PRENOČUJTE PRI LOKALNIH PONUDNIKIH

Odločite se za bivanje v nastanitvi v lokalni lasti, vključno z eko hoteli in ekološkimi hišicami, namesto v all inclusive letoviščih, torej v nastanitvah, ki so v lasti velikih verig. Tako zagotovite, da gre vaš denar neposredno v lokalno gospodarstvo, pri čemer mala podjetja ostanejo živa in krepijo skupnost. Bodite pozorni na to, koliko naravnih virov uporabljate med vašim bivanjem v namestitvi. Vodo in energijo uporabljajte čim bolj zmerno. Ne pozabite, da gre za omejene vire. Najbolj trajnostna odločitev je bivanje v kampu, kjer se uporabi občutno manj vode in energije.

ODLOČITE SE ZA BOLJ ZELEN TRANSPORT, KADAR JE LE MOŽNO

Dokler letalska industrija ne postane bolj zelena, je najbolj preprosta rešitev, da letimo manj. Namesto več krajših potovanj si omislite daljše počitnice ter tako opravite manj poletov v letu. Kadar letite, se odločite za ekonomski razred, saj ta v povprečju manj onesnažuje kot poslovni razred. Na voljo so tudi drugi načini potovanja. Potovanje z vlakom lahko prihrani do 90% emisij CO2 v primerjavi z letalskim prevozom. Ko ste na destinaciji, poskušajte uporabljati najbolj trajnostne oblike prevoza. Če le lahko, raziskujte peš ali pojdite s kolesom. Uporabite javni prevoz ter se odpeljite z avtobusom, ali pa se pridružite skupni vožnji na večjih razdaljah. 

LIGHT” PAKIRANJE 

Namesto da spakirate ogromen kovček, vzemite raje samo ročno prtljago. Kolikor več tovora morajo vlaki, letala in avtomobili prepeljati, več goriva porabijo, kar pomeni, da se v ozračje izpusti več ogljika. Razmislite o vseh stvareh, ki jih samo enkrat ali celo nikoli ne uporabite med potovanjem, in jih raje pustite doma. Kaj spakirate, je enako pomembno kot koliko spakirate. 

ZMANJŠAJTE ODPADKE 

To kar boste vzeli s seboj na potovanje, lahko pripomore k zmanjšanju odpadkov na destinaciji. Poskusite zamenjati plastiko za enkratno uporabo z bolj okolju prijaznimi alternativami, kot so trdni toaletni izdelki namesto mini stekleničk in bambusova zobna ščetka namesto plastične. Vzemite s seboj stvari, ki vam bodo omogočile manj potrošnje plastike za enkratno uporabo in tako zmanjšate sled, ki jo pustite za seboj: na primer jedilni pribor za večkratno uporabo, nakupovalna “tote” torba, skodelica za kavo za večkratno uporabo. V primeru izletov na območja brez razpoložljivih sistemov ravnanja z odpadki (na primer gozdovi, džungle ali oddaljena gorska območja) je treba vse odpadke zbrati, zadržati in nato ločiti in odstraniti, kadar je to mogoče. 

NE SODELUJTE V NEETIČNIH AKTIVNOSTIH

Izogibajte se turam z divjimi živalmi, ki dovoljujejo bližnja srečanja z njimi. Interakcija divjih živali in človeka je pogosto na račun dobrega počutja živali. Primere takih interakciji med človekom in živalmi lahko najdemo v okoljih živalskega vrta ali akvarija, cirkusa ali bikoborb. Namesto tega se raje odločite za edukativne ture z divjimi živalmi, ki vam omogočajo, da jih opazujete v njihovem naravnem okolju na varni in spoštljivi razdalji. S specializiranim vodnikom je taka tura učinkovit način spoznavanje biotske raznovrstnosti, ozaveščanja in pomena trajnostnega turizma.

JEJTE LOKALNO / KUPUJTE LOKALNO

Ko potujete, poskusite jesti kot domačini, tako boste bolje spoznavali lokalno kulturo ter jedli bolj zdravo. Nakupujte raje na tržnicah kot pa v supermarketih, ter tako podprite lokalne pridelovalce. Obiskujte lokalne restavracije, namesto fast food verig. Pri nakupu daril in spominkov pa raje poiščite izdelke, ki so izraz lokalne kulture in so izdelani v lokalnem okolju. Moramo se zavedati pomena našega vpliva na lokalne skupnosti, ki jih obiskujemo.Izogibamo se podjetjem in njihovim izdelkom, ki bi lahko prispevala h kršitvam človekovih pravic. Namesto tega podprite podjetja, ki zaposlujejo lokalno prebivalstvo in z njimi ravnajo pošteno.

Jasno je, da ne bomo mogli čez noč ozeleniti potovalne industrije, toda kot potrošniki imamo moč, da svoj denar damo tja, kjer je pomemben. Uživajmo v spoznavanju kulture, običajev, gastronomije in tradicije lokalnega prebivalstva. Poskusimo s svojo prisotnostjo prispevati k razvoju odgovornega in trajnostnega turizma ter s svojim potovanjem prispevati k bolj zdravemu planetu.

 

Inspirativni knjižnji predlogi za dopust, ki so na voljo tudi v Lavričevi knjižnici:

- Plan B - Boštjan Videmšek

- Skrivno življenje dreves - Peter Wohlleben

- Iznajdba narave - Andrea Wulf

- Cosmos - Carl Sagan

- To vse spremeni: kapitalizem proti podnebju - Naomi Klein

 

* Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Lokalnih Ajovščina - junij 2021

 

Elena Peljhan

#kolumna, #turizem

Kolofon