Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Črnemu trnu znova naslov državnega prvaka v kraljevski gorskokolesarski disciplini

V nedeljo je na Soriški planini potekala prva dirka letošnje sezone v kolesarskem spustu - downhillu, obenem pa je tekma štela tudi za naslove državnih prvakov. Za veliko veselje v taboru ajdovskega Črnega trna je poskrbel Luka Berginc, ki je z odlično vožno premagal vso konkurenco in po dolgih letih znova vrnil naslov v Ajdovščino. Med deseterico še Urban Rotnik, Vid Kovač (oba KK Črn trn) in Tim Jež (Kamplc Racing team).

Na Soriški planini, na šestem Downhill Sorica, ki je štel za Unior Downhill Cup in obenem tridesetem državnem prvenstvu je nastopilo okrog sto tekmovalcev in tekmovalk.  Zbrala se je pisana druščina vrhunskih tekmovalcev, nekaterih povratnikov, za okrepitev startne liste pa so poskrbeli tudi enduraši, med njimi prvič Tim Jež iz ajdovskega Kamplca, za čigar je bil to prvi spustaški nastop. Tudi sicer je bila Ajdovščina zelo dobro zastopana, v dresih Črnega trna in Kamplca je skupaj nastopiloenajst tekmovalcev in ena tekmovalka.

Naslov državnega prvaka med člani je zasluženo dobil Luka Berginc (KK Črn trn) pred Juretom Žabjekom (Unior – Sinter), bronasto kolajno je osvojil Žan Pirš (Bikehanic – 20 Chocolate).  Jure Žabjek, že štirikrat državni prvak, sicer pa najuspešnejši slovenski (moški) tekmovalec v spustu vseh časov, je bil v prvi vožnji na čas za 95 stotink sekunde hitrejši od dve leti mlajšega Luka Berginca, dvakratnega zmagovalca Soriške planine (2016 in 2017). Berginc, doma iz Idrskega, ki je pred dnevi dopolnil 24 let, je v finalu prikazala vrhunsko predstavo in v cilj pridrvel z neverjetnim časom: šest stotink sekunde pod dvema minutama in pol. Dobri dve sekundi in pol hitreje od Žabjekovega časa iz razvrstitvenega nastopa. Do takrat vodilnega Pirša pa je prehitel za kar 11,69 sekunde. Sledil je Žabjek, ki je prav tako popravil svoj dosežek, a ne dovolj. Za Berginca je to prvi članski naslov prvaka, leta 2015 je bil mladinski državni prvak v spustu.

Uspeh Črnega trna sta s šestim in sedmim mestom dopolnila Urban Rotnik in Vid Kovač, tik za njima pa se je uvrstil Tim Jež, ki je tako več kot solidno opravil s svojo premierno "downhill" tekmo. Na šestnajstem mestu je končal še en član ekipe Kamplc, Aljaž Černigoj.

Kamolc Racing team // Sorica 2021

Pri ženskah je prvakinja še enkrat postala Monika Hrastnik (DH Visit Pohorje) pred Špelo Horvat (ŠD Supersnurf) in Nino Kovač (KD Rajd), tika za zmagovalnim odrom pa je pristala Naja Stipanič (KK Črn trn).

V kategoriji mlajših mladincev je nastopil tudi "bmxar" Beno Batič in se v svoji prvi spustaški dirki zavihtel na visoko peto mesto, na desetem mestu je uspeh Črnega trna dopolnil Nal Špacapan. V kategoriji dečkov do 15 let sta za Črn trn, na četrtem in petem mestu končala Andraž Koren in Kevin Curk, barve Kamplca pa je s sedmim mestom zastopal najmlajši udeleženec tekme, Jakob Praček. V kategoriji veteranov pa je Janez Praček osvojil deveto mesto.

Druga dirka serije bo 5. septembra na Peci, tik za avstrijsko mejo.

Vse rezultate najdete na tej povezavi.

 

*  Vir: MTB.SI

* Naslovna fotografija: Klavdij Blažko

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo

Kolofon