Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Samo en konec tedna je potreben, da uresničiš svojo podjetniško idejo!

Živimo v času, ki nam nudi ogromno virov za izobraževanje, rast in uživanje, a hkrati v času, kjer so ogromne spremembe del vsakdanjika. Podjetnost in inovativnost sta zagotovo ena izmed najbolj perspektivnih kompetenc 21. stoletja. Podjetnost in inovativnost bomo razvijali na podjetniškem vikendu, ki bo potekal on-line septembra 2021 v okviru operacije LAS Vipavska dolina iz podukrepa 19.2 »Spodbujanje ustvarjalnega in inovativnega razmišljanja med mladimi«.

Če želiš storiti nekaj dobrega za svojo prihodnost in mogoče celo začeti s svojim projektom (iniciativo) potem je podjetniški vikend prava izbira!

Imaš željo narediti nekaj več iz sebe? Imaš namen spremeniti svet? Ali pa mogoče pripeljati svojo idejo v javnost? Se bi rad/a naučil zelo pomembnih veščin?

Če si na zgornja vprašanja odgovoril/a pritrdilno je nujno, da se nam pridružiš.

Kaj pa je startup oziroma podjetniški vikend?

Startup vikend je intenziven, interdisciplinaren, osredotočen na konkretizacijo in tudi zabaven vikend, na katerem udeleženci razvijajo svoje poslovne ideje po najsodobnejših metodologijah vitkega in agilnega podjetništva. Udeleženci spoznajo in se naučijo uporabljati orodja, ki so ključna za učinkovito podjetniško udejstvovanje, hkrati pa je tovrsten pristop pomemben za razvoj mehkih veščin, ki so danes nujne za njihov karierni razvoj.

Za prijavo ne potrebujete podjetniške ideje, je pa ta zaželena, saj je namen startup vikenda tudi, da prijavitelji idej pritegnejo čim več drugih kompetentnih udeležencev v svojo ekipo. Torej sodelujete lahko vsi, ki imate poslovno idejo in jo želite s pomočjo drugih udeležencev realizirati, kot tudi vsi tisti, ki bi se radi priključili kateri izmed sodelujočih podjetniških ekip.

Cilj dogodka je v treh dneh (od petka do nedelje) iz poslovne ideje razviti delujoč prototip, koncept ali celo zametek mladega podjetja. Prvi dan se predstavijo ideje in sestavijo ekipe. Drug dan poteka delo na idejah, tretji dan pa se predstavi rezultate in razglasi zmagovalno ekipo.

Kaj so prednosti takih dogodkov nam je v svoji izjavi zaupal tudi eden izmed tokratnih mentorjev, dr. Blaž Zupan, ki pravi: »Največje prednosti startup vikendov so raznolikost in različna znanja udeležencev in raznovrstnost izkušenj mentorjev. Udeleženci v programu imajo tudi edinstveno možnost, da začnejo z razvojem svoje ali pa kot del ekipe sodelujejo pri razvoju podjetniške ideje, iz katere lahko zraste zanimiva poslovna priložnost!«.

Poleg zgoraj omenjenega dr. Blaža Zupana bo so-mentor še dr. Rok Stritar.

Kdo pa sta tokratna mentorja? V nadaljevanju vam na kratko predstavljamo oba. Gotovo ste zanju že slišali ali o njiju brali. Imata številne izkušnje na področju razvoja podjetniških idej. Pridružite se nam septembra in s pomočjo izkušenih mentorjev razvijte svojo idejo.

Dr. Blaž Zupan je zaposlen kot docent na katedri za podjetništvo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Sodeluje pri številnih predmetih s področja podjetništva, še posebej je specializiran za razvoj novih idej, produktov in storitev. Poleg pedagoškega in raziskovalnega dela je hkrati ustanovitelj in solastnik več podjetij v Sloveniji in tujini, iz nekaterih je tudi uspešno izstopil s prodajo deleža. Deluje tudi na področju svetovanja tako velikim podjetjem kot podjetnikom začetnikom s področja inovativnosti, analiz domačega in mednarodnega trga, poslovnih priložnosti, trženja, financiranja in iskanja novih idej pri razvoju izdelkov in storitev s pomočjo ti. »Design thinking-a« in Lean (vitki) metod. Vodil je preko 100 delavnic in svetovanj podjetnikom in podjetjem.

Dr. Rok Stritar je ustanovitelj podjetja Kibuba, d.o.o., ki pomaga pri pustolovščinah svojih strank. Poučuje veščine praktičnega reševanja problemov preko izdelave prototipov in testiranja rešitev s končnimi uporabniki z različnimi metodami – Lean, Design thinking in Canvas. Je mentor v vrsti aktivnosti, kot so Slovenski podjetniški sklad, ABC pospeševalnik, Mladi podjetnik in drugih. Že več let tudi aktivno sodeluje pri usposabljanjih učiteljev za delo po metodologiji »Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti«, tako v okviru aktivnosti SPIRIT-a, kot na podlagi vabil individualnih šol.

Namesto konca pa vam je mag. Janez Gorenc, uspešen mentor podjetniških krožkov in delavnic na več šolah ter dijaških startup vikendih iz Novega Mesta, katerega varovanci pobirajo najvišja mesta na tekmovanju POPRI, pustil prijazno povabilo:

»Ko smo šli junija leta 2012 z našo takratno dijaško podjetniško ekipo, CYou, na prvi slovenski startup vikend v Ljubljani, si nisem mogel niti v sanjah predstavljati, kakšen vtis bo to naredilo na nas. Tam so bili ljudje, ki so iskali rešitve, ki so želeli svoje ideje spraviti v realnost in naprej na trg. Tam so bili – podjetniki. Od tedaj smo z ekipo mentorjev iz Podjetniškega inkubatorja Podbreznik ter novomeških srednjih in osnovnih šol organizirali že več kot trideset podjetniških dogodkov, na katerih so dijaki, učenci in učitelji s pomočjo mentorjev razvijali svoje podjetniške ideje ter jih testirali na trgu. Od tedaj smo na pravo podjetniško pot usmerili že kar nekaj dijaških in študentskih ekip. Nihče od nas ni na svet privekal kot podjetnik, pač pa smo za takšno usmeritev dobili močno spodbudo. Startup vikend je prav gotovo spodbuda, ki spreminja življenje. Zato bom vedno podpiral organizacijo tovrstnih dogodkov, vsakomur pa toplo priporočam udeležbo.«

Dogodek je zanimiv tako za tiste, ki želite spoznati kaj dela podjetnik, kot tiste, ki si morda želite preizkusiti v podjetniškem svetu in postati podjetniki. Ugotovili boste, da vas do ciljev loči le en korak, ki ga boste po večini tekom vikenda tudi naredili.

Več informacij in napotki za prijavo bodo objavljeni na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD www.rra-rod.si zato vas vabimo, da jo redno spremljate.

Se vidimo septembra na Startup vikendu.

 

* Vir: Regijska razvojna agencija ROD, koordinatorke operacije »Spodbujanje ustvarjalnega in inovativnega razmišljanja med mladimi

* Članek je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina - junij 2021

* Naslovna fotografija: Brigita Mohorčič

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #mladi, #ROD, #izobraževanje

Kolofon