Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pot po Dolu gor in dol kmalu prijaznejša do obiskovalcev

Na pobudo KS Predmeja bo kmalu prenovljena priljubljena pohodniška Pot po Dolu gor in dol. Pešpot bo pridobila pet novih postaj, interaktivne vsebine in bo prevedena tudi v angleški jezik. Novost bo tud sklenjen krog poti, obiskovalce pa bo po njej vodil osrednji lik – Nace, poznan iz knjige pesmic in otroških izštevank Nace ima dolge tace, avtorja Franceta Černigoja.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina bo tematska pešpot Pot po Dolu gor, ki je bila odprta leta 1999, kmalu prenovljena. Pešpot povezuje bogato naravno dediščino in način življenja domačinov na Gori. Po 22 letih je Občina Ajdovščina na pobudo KS Predmeja pristopila k prenovi. Potreba, da uporabnik ni več zgolj opazovalec, ampak se vse bolj nagiba k izkustvenemu doživetju, je pot zasnovala na interaktiven način, k čemur bodo nagovarjale prenovljene table na poti. Pot bo popolnoma očiščena, prenovljeni bodo leseni stebrički in tablice z besedili, dodani smerokazi med postajami, obnovljene in dodane klopi ob poti, obenem bo urejen tudi dostop do 'Podstidjenca', v koritu se spet pretaka voda, del poti na Dolski Maj (po robu) je ustrezno zavarovan.

Pot po Dolu gor in dol

Dela na terenu izvaja podjetje MAPE, storitve za okolje, s Cola. Besedila na postajah bodo obogatena z odlomki literarnih del avtorjev, povezanih z Goro. Uredila sta jih Irena Velikonja in Franc Černigoj. Grafično podobo tablic ter ilustracije Naceta je oblikovala Orjana Velikonja Grbac. Besedila bodo tudi v angleškem jeziku. Osrednji lik poti je postal Nace, poznan iz ljudske pesmice Nace ima dolge tace. Tako je tudi naslov zbirke ljudskih izštevank, ugank, kratkih pesmic, zbadljivk ... zbiratelja ljudskih besedil Franca Černigoja. Ker lik postane »spremljevalec na poti«, so mu avtorji zasnove dali tudi značilnosti, ki lik oživijo ... Na poti Nace pripoveduje, zastavlja uganke, se  igra (pastirske igre), šteje na prste, svetuje in nevsiljivo uči (npr.: kako se obnašati – bonton v naravnem okolju), kar bo z gotovostjo pritegnilo najmlajše.

Prenova poti bo stala nekaj več kot 12.000 evrov in bo zaključena še pred koncem poletja.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Vipavska dolina

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #turizem, #vipavska dolina, #Gora

Kolofon