Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Lični hiši je na ogled slikarska razstava z naslovom Nove poti srca avtorice Vilma Siter

V soboto 21. avgusta so v Lični hiši odprli prvo samostojno razstavo slik amaterske slikarke Vilme Siter. Vilma prihaja iz Leskovca pri Krškem, po profesiji je sicer zdravnica, v svojem poklicu je delala kar 20 let, nato pa se odločila, da se posveti pomoči ljudem na drugačen način. Pomoč zakoncem in družinam v stiski zadnjih dvajset let je delo, ki ga Vilma z možem Danijem nesebično in srčno opravlja po vsej Sloveniji.

Pred šestimi leti je našla pot do slikarstva, ki ji danes pomeni predvsem sprostitev in veselje ob napornem delu z ljudmi.Njeno izobraževanje na področju slikarstva se je začelo pri lokalnem slikarju gospodu Jenezu Klavžarju, ki jo je vpeljal v osnove akrilne in oljne tehnike. Sama je nato  eksperimentirala in iskala motive, ki so jo nagovorili k ustvarjanju. Zgledovati se je začela po različnih umetnikih, ter posnemala njihove barve in poteze. Odkrila je, da ima izjemen talent za posnemanje in to ji je dalo zagona za nadaljnje delo. Po nekaj letih je pridobila toliko znanja in samozavesti, da si je motive tihožitja in šopkov v vazah postavila sama. Njeni priljubljeni motivi so torej rože, krajine, tihožitja in tudi portreti. Predvsem se v zadnjem času precej ukvarja z upodabljanjem vtisa svetlobe v različnih urah dneva in letnih časih, ki se pojavi na nebu nad pokrajino.

Vilma Siter

S svojimi deli je Vilma vsekakor dokazala da je izjemno nadarjena opazovalka in ji upodabljanje opazovanih predmetov in krajin ne dela težav. Ob takem opazovanju ji uspe, ne samo zunanji, ampak tudi svoj notranji pogled prenesti na slikarsko platno. Njena dela pričajo o njenih sposobnostih dojemanja globine barv in vtisov, ki jih pušča sled čopiča. Natančnost in njena kritičnost pa dodajajo vsem delom dovršen videz.

Vilma Siter

Na otvoritvenem večeru je obiskovalcem ob pogovoru z vodjo galerije Lične hiše Polono Kunaver Ličen med drugim razkrila, kakšen odnos ima do svojih slik, kaj ji pomeni slikarstvo in kako kritična je do svojega dela. Čeprav se uvršča med amaterske slikarje, jo je Polona Kunaver Ličen označila kot sposobno in hvale vredno slikarko, ki se ji ob možnosti napredka obeta še mnogo dobrih razstav. Večer je na kitari in z vokalom obogatila Vilmina sestra Kristina Lovšin Salmič. Ob upoštevanju vseh PCT pogojev so obiskovalci doživeli en lep in prisrčen večer. Razstavo si je mogoče ogledati do 18. septembra.

 

* Vir in fotografije: Niko Ličen

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon