Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ponudniki kampiranja na Ajdovskem po večini zadovoljni s turistično sezono

Turistična sezona se počasi preveša v zaključno fazo, poletje se poslavlja, žal pa narašča tudi število okužb s koronavirusom, kar marsikoga odvrne od počitnikovanja. A sezona je bila vseeno dobra in boljša kot lansko leto. Precej prometa so na Ajdovskem imeli tisti, ki ponujajo usluge kampiranja, predvsem porast tujih gostov je več kot očiten.

Poletna turistična sezona je letos spet (skoraj) takšna kot mora biti in kot smo jo poznali pred prihodom koronavirusa. Število prihodov se je glede na lansko leto povečalo za skoraj 900 obiskovalcev, število nočitev pa za 1300. Daleč največ gostov – tretjina vseh – je letos domačinov, od tujih prevladujejo Italijani, Nemci, Nizozemci in Francozi.

V Vipavski dolini je zaznati vse večjo ponudbo možnosti kampiranja. Večja ponudba pa prinaša večje število turistov. Zadovoljni so predvsem v Zavodu za šport Ajdovščina, ki skrbi za največji kamp na Ajdovskem. V letošnji sezoni ga je obiskalo že več kot 2000 gostov, med katerimi je največ nočitev med domačimi gosti – 60 %, ti so s storitvami več kot zadovoljni, saj se vračajo večkrat v sezoni. Tujih gostov je letos za 15 % več kot lansko sezono. Prevladujejo gostje iz Nizozemske, sledijo jim gostje iz Nemčije, Belgije, Francije, Češke … gostili so tudi goste iz Nove Zelandije in ZDA.

Zadovoljni so tudi v Malovšah kjer domuje Kamp David. Kot sami pravijo niso pričakovali takega obiska glede na dane razmere po državi in drugje po svetu. Kamp so odprli v mesecu maju. V maju so beležili 116 (76 gostov) nočitev, v juniju 190 (126 gostov) nočitev, v juliju 675 (295 gostov) nočitev in do sedaj v avgustu 1278 nočitev (573 gostov). Gostje prihajajo predvsem iz Nizozemske, Belgije, Nemčije, Avstrije, Francije, Slovenije, nekaj je bilo tudi gostov s Češke, Slovaške, Španije, Madžarske in Italije.

Kamp David // Malovše<br />
Fotografija: Facebook

Že nekaj let domače in tuje goste gosti butični kamp v Vrhpolju. Tudi tam so, glede na pričakovanja, ki jih je močno zaznamovala epidemija Covid-19, s sezono zelo zadovoljni, vendar le ta nikakor ni primerljiva s sezono 2019. Zasedenost kampa se je letos povečala šele v drugi polovici julija. Najpogostejši gostje so iz Nizozemske, Belgije, Nemčije in Francije. Imeli pa so tudi gosta iz ZDA in Nove Zelandije. 

Najmanjši kamp pa je doma v Lokavcu, ki leži tik ob turistični kmetiji Pri Rebkovih. Letošnji obisk je tam precej manjši kot v lanskem letu. Največ je bilo Nemcev in Slovencev.

 

* Fotografije: Facebook

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #turizem, #vipavska dolina, #poletje

Kolofon