Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu tudi s precej ajdovskega pridiha

V italijanskem Val di Sole te dni tradicionalno poteka Svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu, kjer seveda ne gre brez slovenske ekipe in ajdovskega pridiha znotraj nje. V disciplini 4Kros, ki je Mitji Ergaverju prinesla naslov svetovnega prvaka, je Tim Jež zaključil v osmini finala, malce bolje pa sta se odrezala člana Črnega trna, Urban Rotnik in Luka Berginc.

Na tokratnem svetovnem prvenstvu Čehi pustil pečat in dokazali, da je 4kros resnično njihova paradna disciplina. Kot poroča spletni portal MTB.SI je proga v kolesarskem parku Bikeland resnično prava poslastica za ljubitelje 4krosa. Tehnično in fizično zahtevna, z mnogimi linijami, velikimi skoki in posejana s skalami je videti prav strašljivo. A to kolesarjev ne moti.  Večerna dirka pod reflektorji množice navijačev tudi v petek ni pustila ravnodušnih, sploh ker je bilo med tekmovalci tudi nekaj lokalnih matadorjev oziroma zvezdnikov iz discipline BMX race.

Val di Sole 2021

Tomaš Slavik, legenda te discipline, ki ima za pasom že dva naslova svetovnega prvaka (2010 in 2014) je v Dolini sonca svoji bogati zbirki medalj dodal še eno zlato, postal je svetovni prvak, V velikem finalu je bil spretnejši od Francoza Adriena Lorona, Avstrijca Hannesa Slavika in Italijana Marttija Sciortina.

Slovenska ekipa v 4Krosu, ki jo kot selektor vodi Klavdij Blažko, je v Italiji pustila soliden vtis. Tim Jež, član Kamplc Racing teama in novinec na svetovnem prvenstvu, je dirko v svoji skupini osmine finala končal kot četrti. Urban Rotnik (KK Črn trn) je v osmini finala gladko napredoval z zmago, potem pa tekmovanje v četrtfinalu, ko se je boril s Tomašom Slavikom, Nemcem Erikom Emmrichom in Britancem Connorjem Hudsonom, s padcem zaključil na četrtem mestu. Tudi Luka Berginc (KK Črn trn) je suvereno nastopil v osmini finala in zaostal le za Avstrijcem, legendo 4krosa Hannesom Slavikom. V četrtini finala je imel kar težko nalogo, saj je imel ob sebi zopet Slavika in hitrega Italijana, znanca letošnje dirke BMX Race Ljubljana, Marttija Sciortina. Berginc je v svoji četrtfinalni skupini zaključil na tretjem mestu in ni napredoval v polfinale. Na koncu se je uvrstil na 11. mesto, Rotnik je bil dve mesti slabši, Tim Jež pa 27. “4x, nerealno, res! V prvem krogu sem bil zadnji iz startnih vrat, potem pa po notranji v prvi ovinek in na prvo mesto! Potem pa osmina finala, enako zadnji iz vrat, prvi ovinek vržem enga Francoza ven, nadaljujem tretji, po pro liniji začnem zapirati Hannesa Slavika, žal preveč ‘respecta’ do njega in nisem upal iti na moč", je tekmo pokomentiral najboljši Slovenec, Luka Berginc.

Berginc je nastopil tudi v nedeljskih bojih za medalje v spektakularnem "downhillu", a se mu vožnja ni najbolje posrečila in je tekmovanje zaključil na 73 mestu. Precej bolje se je odrezala nekdanja članica ajdovskega Črnega trna, Monika Hrastnik, ki je v kategoriji deklet osvojila četrto mesto in le za las zgrešila kolajno.

Dodajmo še, da boste ljubitelji gorskega kolesarstva v Ajdovščini prišli na svoj račun že prihodnji vikend. Na sporedu bo namreč tradiionalni Kolesarski festival v Palah. Začel se bo s petkovo B4X preizkušnjo, nadaljeval s sobotnim 4Kros državnim prvenstvom, v nedeljo pa se bodo pomerili še najboljši slovenski XC tekmovalci in tekmovalke. Več o dogodku najdete na tej povezavi.

Kolesarski festival Ajdovščina 2021

 

* Vir: MTB.SI

* Fotografije: Klavdij Blažko

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo

Kolofon