Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Ajdovščini bomo obeležili Svetovni dan prve pomoči

Rdeči križ Ajdovščina bo ob svetovnem dnevu prve pomoči, ki ga tradicionalno obeležujemo 11. septembra, v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi, izvedel več brezplačnih tečajev nudenja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja, na katerih se boste ob praktičnem delu in uporabi učnih pripomočkov naučili, kako pomagati človeku v primeru srčnega zastoja.

80 % vseh nenadnih srčnih zastojev se zgodi doma ali na javnih mestih oziroma izven zdravstvenih ustanov, z vsako minuto pa se možnost preživetja zmanjša za 10 %! Preživetje osebe, ki doživi nenaden srčni zastoj, je odvisno od tega, kako zgodaj se prične s temeljnimi postopki oživljanja. Poleg tečajev bo RK izvajal tudi brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi ter druge aktivnosti.

V soboto, 11. septembra, od 9. do 11. lepo vabljeni na Lavričev trg v Ajdovščino, kjer bo na stojnicah potekalo: določanje krvnih skupin, brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi, vpis prostovoljcev za darovanje krvi ter ustvarjalnica za otroke na temo prve pomoči.

Na Lavričevem trgu pred nekdanjo blagovnico Nanos bo tudi delovna točka, na kateri bo potekala vaja za srednješolsko in odraslo ekipo prve pomoči. Prav tako bo delovna točka na zelenici za starim Jochmannovim mlinom, kjer bo vaja potekala v sodelovanju z Društvom reševalnih psov Nova Gorica.

Tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja bo potekal že v petek, 10. septembra, od 19. do 20.30 ure, v učilnici Rdečega križa Ajdovščina, Tovarniška 3 G, Ajdovščina. Tečaj bo vodila licencirana predavateljica prve pomoči pri RKS dr. Urša Može.

Brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi bodo potekale v soboto, 11. septembra, od 8. do 10. ure tudi v Domu krajanov Planina. Tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja bo potekal isti dan prav tako v Domu krajanov Planina od 19. do 20.30 ure. Vodili ga bosta licencirana predavateljica prve pomoči pri RKS Darja Pangerc Bratina in članica ekipe prve pomoči Brigita Marc.

V RKS - OZ Ajdovščina so veseli, da širša javnost in še predvsem otroci in mladi kažejo vedno več zanimanja za usposablja v nudenju prve pomoči. S tem pridobijo pomembne veščine za učinkovito in hitro zdravljenje poškodb in boleznih ter hkrati krepijo zavedanje o pomenu lastne varnosti. Posledično pa tako gradimo družbo, v kateri bo vsak sposoben izvajati nujne ukrepe za reševanje življenj.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #zdravje, #prostovoljstvo

Kolofon