Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Festival Zunaj tudi v tretje obiskovalcem ponudil navdihujoče zgodbe iz sveta gorništva

Minil je že tretji festival gorniškega filma, druženja, plezanja in kolesarjenja z imenom Zunaj. Festival je tako kot vsako leto tudi letos ponudil obiskovalcem vsebinsko bogat program. Vsak večer se jih je zbralo več kot 150 obiskovalcev. Nekatere globoke misli, posredovane v izjemnih filmih, pogovori z gosti in razstava fotografij, bodo kot nepozabni trenutki še mnogo časa zaposlovali um in duha organizatorjev in obiskovalcev festivala.

Za slikovit in kvaliteten uvod v festival sta poskrbela kolesarja, alpinista in fotografa Kristjan Kotar in Alenka Klinar, katerih fotografije smo si imeli priložnost ogledati na trgu Vipavskega Križa. Psiholog, gorski reševalec in alpinist Žarko Trušnovec nam je govoril o pomenu motivacije in gibanja v naravi, za fizično in psihično zdravje posameznika. Ostaja globoko prepričanje, da 'samomotivacije' kot take ni – če ni podprta z zgledom staršev oz. vzgojiteljev. Potrebno se je z otrokom le odpraviti v naravo in se skupaj z njim aktivirati.  Zadovoljstvo in motivacija bosta prišla sama po sebi. Je torej posledica in ne vzrok.

Festival Zunaj 2021

Dobesedno prevzel pa nas je celovečerni film Stena senc, ki je v osredje alpinističnega dogajanja postavil šerpovsko družino in sveto goro - boginjo Kumbakarne in ne alpinistov in njihovih 'herojskih' podvigov.

Festival Zunaj 2021

Imeli smo se možnost vživeti v motive (predvsem preživetja) in strahove šerp pri njihovem delu. Sprejeti moramo  svoje omejitve in z njimi živeti oziroma jih premikati naprej – vsak dan malo več spoznati, narediti in s tem je živeti polno življenje.

Drugi dan je bil namenjen turnemu kolesarjenju po gozdovih Javornika in pobočjih Nanosa. Pot je potekala preko vrha Javornika (z obveznim postankom za gozdne maline) do ostankov antične utrdbe Ad Pirum (Hrušica) in nato do slikovitega Predjamskega gradu. Nadaljevali smo po starodavni romarski Jakobovi poti mimo Stran (najstarejša tisa v Sloveniji) do Razdrtega, vmes spoznali pomen starodavne utrdbe Okre ter potovanje Cirila in Metoda v Rim. Na koncu smo se po nekdanji rimski poti spustili do Vipave.

Festival Zunaj 2021

Zvečer pa nam je Jernej Stritih predstavil širše naravovarstvene izzive skozi politično in gospodarsko perspektivo.

V filmu Narava brez meja (režiser Rožle Bregar) smo se sprehodili oziroma poleteli skozi različne dele slovenskih gora, gozdov, rek in morij.

Še posebej pa nas je navdihnil film Življenje v pragozdu (režiserka Rita Schlamberger), ki je z osupljivimi prizori in povezano zgodbo, tudi s poudarkom na načinu komunikacije dreves in živali, predstavila ponovno vzpostavljanje prvinskega življenja v gozdovih avstrijskega narodnega parka Kalkalpen, ki je največje območje divjine v Evropi.

Festival Zunaj 2021

Izjemne zgodbe in iskrena hvala članom AO Ajdovščina za dva čudovita dneva!

 

* Vir in fotografije: Festival Zunaj

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #turizem, #vipavska dolina, #šport, #vipavskikriž, #alpinizem

Kolofon