Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Povratek Roka Jerkiča in odstop Grege Kravosa na reliju v Kumrovcu

Med vikendom je v hrvaškem Kumrovcu in okolici potekal že 10. Ina Rally Kumrovec, ki je na štartni listi pozdravil kar nekaj slovenskih posadk, tudi takšnih iz naših krajev. V karavano se je uspešno vrnila posadka Rok Jerkič - Marko Stopar, premierni nastop pa je doživela Ford sierra RS Cosworth, po domače »Jerica«, ki jo drži v rokah Grega Kravos.

Relija v Kumrovcu, ki je pred leti pomenil uvod v dirkaško sezono, sedaj pa se je terminsko prestavil v jesen, se je letos udeležilo 65 posadk iz Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Česške, Slovaške in Madžarske. Dogodek organizira Auto klub Delta Sport iz Zagreba, v sodelovanju z občinami Kumrovec, Zagorsko Selo Tuhelj in Term Tuhelj. Zmago na reliju si je priborila avstrijska posadka Neubauer - Ettel s Fordom Fiesto Rally 2.

Fotografija: Matjaž Dovnik

Povratek na reli dirke pa je uspel Roku Jerkiču, s sovoznikom Marko Stoparjem. Spomnimo, da se je posadka z novim avtomobilom Peugeot 208 R2 prvič predstavila na reliju Vipavska dolina, ki je potekal v mesecu juniju. A takrat dirka ni dolgo trajala, vsega je bilo konec že po prvi hitrostni preizkušnji, ko je šlo na Predmeji malce prehitro in sledil je nesrečni konec ob cesti. Tokrat sta se fanta odrezala mnogo bolje in dokazala, da velja nanju še kako računati tudi v prihodnje. Reli sta uspešno zaključila na skupnem 12. mestu in kot peta v svojem razredu dvokolesno gnanih avtomobilov.

2-241397714_1767388196795919_8011862175440065602_n

Za številne radovedne poglede in navdušenje občinstva pa sta poskrbela Grega Kravos in Gregor Maver, ki sta prvič na štart relija pripeljala nekoč in še danes vrhunsko Ford sierro RS Cosworth. Po domače "Jerico". Grega Kravos je bil nekoč državni prvak v paralelnem relikrosu, nato pa je dobro desetletje miroval. Letos je na Poljskem prevzel svoj novi dirkalnik, Ford sierro RS cosworth, avtomobil s turbo motorjem in pogonom na zadnji par koles. V takem dirkalniku so kariere začeli mnogi svetovni reli asi, med njima tudi poznejša svetovna prvaka Didier Auriol in Carlos Sainz. Auriol je s sierro leta 1988 zmagal na reliju za svetovno prvenstvo na Korziki.

Kravosova sierra RS cosworth sicer ni izdelana povsem po homologaciji skupine A iz osemdesetih let. Ima sekvenčni menjalnik, poganja jo turbo motor iz poznejšega escorta RS coswortha. Na zadnji kolesi se prenaša dobrih 300 “konjev”. Avtomobil pa je dovolj glasen, eksploziven, atraktiven skozi ovinke in tako magnet za publiko. Žal pa je bilo na Hrvaškem dirkanja bore malo. Motor je odpovedal že na prvi hitrostni preizkušnji in dirke je bilo konec. A po besedah Kravosa, bo avtomobil kmalu spet nared in bo v prihodnje zagotovo reden gost na domačih pa tudi tujih reli dirkah.

1-241235575_3876550149113002_8615796134882891352_n

Omenimo še, da se je relija Kumrovec udeležila tudi Rebeka Kobal, kot sovoznica mlademu in še neizkušenemu Marku Benedettiju. Dirko sta v MG ZR 105 uspešno zaključila in osvojila skupno 41. mesto,  na ciljno rampo pa je zapeljala še posadka Domen Slejko - David Kavčič, v Citroenu AX GTI, sta končala na skupnem 32. mestu.

Navdušenci nad relijem pa bodo že v petek in soboto zagotovo obiskali Goriško, kjer bo potekal Rally Nova Gorica. Več o dogodku najdete na tej povezavi.

 

* Naslovna fotografija: Siniša Pšeničnik - Rally Focus

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #rally

Kolofon