Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kakšen bo izkupiček obiska vladnih predstavnikov na Ajdovskem?

Vladna ekipa je včeraj obiskala širšo goriško regijo. Župani 13 severnoprimorskih občin ter predstavniki ustanov in gospodarstva so s premierjem Janezom Janšo, ministri in drugimi vladnimi predstavniki po govorili predvsem o gospodarstvu, poplavni varnosti, infrastrukturi in turističnem razvoju. Številni visoki obiski so se zgodili tudi na Ajdovskem, kakšne bo izplen obiska pa bo pokazala prihodnost.

V Občini Ajdovščina bomo v prihodnjih letih ob naraščanju števila prebivalcev potrebovali nove vrtce, šole in športne objekte. O tem se je ob obisku in ogledu razmer prepričal tudi državni sekretar za področje izobraževanja in športa v kabinetu predsednika vlade Marjan Dolinšek, ki pa obljub o državni pomoči pri teh projektih ni mogel dati. »Moji vtisi z današnjega srečanja so pozitivni, nisem pričakoval tako velikega in dovršenega kompleksa srednje in osnovne šole ter vrtca. Celoten šolski okoliš je navdihujoč, vse pobude o širitvi in dograditvi sem vzel na znanje in prepričan sem, da bo znala Občina pripraviti projekte, ki jih bo uspela skozi državne razpise tudi čim prej realizirati,« je strnil vtise po končanem obisku. Največji zalogaj je gradnja 20-oddelčnega vrtca na Policah, za katero si Občina s strani države obeta dodatno sofinanciranje. Državni sekretar si je v družbi poslanca Andreja Černigoja ogledal tudi OŠ Danila Lokarja, v kateri se obeta gradnja gimnastične dvorane, za katero je uspela Občina pridobiti več kot milijon evrov državnih sredstev. Državni sekretar se je mudil tudi na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, kjer mu je ravnatelj Andrej Rutar predstavil zaključene investicije v izgradnjo sončne elektrarne in ureditev okolice šole. Večja vlaganja, za katere si obetajo državno pomoč, načrtujejo tudi v prihodnje – obeta se prenova kuhinje in energetska sanacijo šole.

minister oš danila lokarja

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v okviru vladnega obiska goriške regije z župani Cerknega, Vipave in Ajdovščine, spregovoril o sanaciji plazov, urejanju nabrežij rek in vodooskrbi. Kot je dejal, bo ministrstvo prisluhnilo vsaki občini, ki želi urediti vodooskrbo, tudi občini Kanal, če bo ta izrazila interes. Popoldan se je mudil na vodarni pri Izviru Hublja, kjer mu je predsednik KSD Ajdovščina Luka Jejčič predstavil objekt vodarne. Sledilo je delovno srečanje, kjer bilo največ govora o eni izmed največjih naložb na Ajdovskem, to je gradnja vodooskrbnega sistema Hubelj-Skuk. Za 6,3 milijona vredno investicijo bo Občina povezala vodovod Hubelj in Skuk ter vodo iz sistema vodovoda Gora pripeljala vse tja do Hrušice. Prav v teh dneh je Služba vlade za razvoj odobrila sofinanciranje projekta s strani EU in države – dobre tri milijone bo prispevala EU, pol milijona država, 2,7 milijona pa Občina. Minister je predstavil tudi načrte in razpise, ki jih bo ministrstvo izvedlo še v tem letu. To je velika spodbuda za projekte, ki jih v občini še pripravljamo, je ob tem povedal župan, Tadej Beočanin, in napovedal, da bo Občina na načrtovan razpis ministrstva prijavila izgradnjo vodovoda in kanalizacije v Stomažih.

Vizjak Jejčič

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v okviru vladnega obiska podpisal pismo o nameri za izgradnjo policijske postaje v Ajdovščini. To bo po ministrovih besedah omogočilo preselitev policistov v nove prostore že v letu 2023. Hojs je tudi pohvalil delo mešanih patrulj. Policijska postaja Ajdovščina bo zrasla na območju Logističnega centra Ajdovščina, kjer bodo na enem mestu združene pomembne službe zaščite, reševanja in pomoči. S pridobitvijo gradbenega dovoljenja se bo pričelo že v tem letu, prva lopata pa bo zakopana v letu 2022.

Šircelj Bia

Minister za finance Andrej Šircelj je obiskal podjetji BIA Separations in Pipistrel, kjer se je sestal z vodstvom podjetij, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je mudil v podjetju Leone, minister Matej Tonin je v sklopu vladnega obiska z direktorjem podjetja Pipistrel Ivom Boscarolom podpisal dogovor o preizkušanju Pipistrelovih letal za potrebe Slovenske vojske, ministra Janez Cigler Kralj in Mark Boris Andrijanič pa sta bila na ogledu Doma starejših občanov Ajdovščina.

mark boris andrijanič

šircel pipistrel

01-E-ww9dEWEAAV46W02-E-ww-I XIAcLw0R04-E-w52wdXMAk0Z-d06-E-xummMXEAE7rcD07-E-sU1NKXIAgLdvj08-E-sU2VsWQAEdRLg11-E-xioN9WUAE4oUJ16-E-sU3RXXMAIMzMB

 

* Vir: Občina Ajdovščina & STA

* Fotografije: Občina Ajdovščina & Twitter

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #fotogalerija

Kolofon