Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Po Sloveniji in tudi v Ajdovščini potekajo že 26. Tedni vseživljenjskega učenja

Od 6. septembra pa vse tja do 10. oktobra bodo tudi v Ajdovščini potekali 26. Tedni vseživljenjskega učenja. V naši občini zanje skrbi Ljudska univerza, ki ob tem ponuja brezplačne dogodke, aktivnosti in delavnice. V sredo, 15. septembra bo na sporedu osrednji dogodek, Parada učenja, na kateri se bo ob grajskem obzidju predstavilo 15 društev in organizacij, ki spodbujajo vseživljenjsko učenje in krepijo znanje kot pomembno vrednoto skupnosti. Ves program dogajanja si oglejte v spodnjih vrsticah.

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so vseslovenska prireditev in hkrati najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, ki letos poteka že 26. leto zapored. Že v tem tednu Ljudska univerza Ajdovščina v sklopu projekta ponuja raznolik nabor brezplačnih dogodkov, aktivnosti in delavnic.

Četrtek, 9. 9. 2021

Spletno predavanje z naslovom “Kaj se zgodi, ko pokličem 112?”

Vsako leto 16. oktobra se po vsem svetu obeležuje Svetovni dan oživljanja, ki ga z akcijo ”Slovenija oživlja!” tudi letos organizira Zveza študentov medicine Slovenije (ZŠMS) v partnerstvu s Slovenskim reanimacijskim svetom ter Rdečim križem Slovenije. Po celi Sloveniji se bomo s prikazi oživljanja na javnih mestih pridružili največji svetovni akciji ozaveščanja o pomenu oživljanja.

V ta namen Zveza študentov medicine Slovenije organizira uporabno spletno predavanje na temo temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja. Predavanje bo potekalo v četrtek, 09. 09. 2021, ob 18:00, na platformi Zoom. Vodil ga bo Denis Gorjup, dipl. bab., mag. zdr. nege.

Za prijave in za več informacij nas pokličite na 05 36 64 750 ali nam pišite na vanessa.turk@lu-ajdovscina.si.

Petek, 10. 9. 2021

Brezplačni tečaj o uporabi defibrilatorja v Ajdovščini

Tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja bo potekal od 19. do 20.30 ure v učilnici Rdečega križa Ajdovščina, Tovarniška 3 G, Ajdovščina. Tečaj bo vodila licencirana predavateljica prve pomoči pri RKS dr. Urša Može. Udeležence prosimo, da izpolnjujejo pogoj PCT.

Sobota, 11. september

Brezplačne meritve in tečaj o uporabi defibrilatorja na Planini

Brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi bodo potekale od 8. do 10. ure v Domu krajanov Planina.

Tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja bo prav tako potekal v Domu krajanov Planina od 19. do 20.30 ure. Vodili ga bosta licencirana predavateljica prve pomoči pri RKS Darja Pangerc Bratina in članica ekipe prve pomoči Brigita Marc. Udeležence prosimo, da upoštevajo pogoj PCT.

 

RAZSTAVE IN DRUGI DOGODKI

Razstava slikarke Julijane Božič, Iz domačih krajev ter Kartoline z' Vipavske doline

V MKC Hiša mladih Ajdovščina si lahko do 10. septembra 2021 ogledate razstavo slikarke Julijane Božič, članice Društva likovnih umetnikov Severne Primorske. Predstavlja se z deli iz dveh serij: Iz domačih krajev ter Kartoline 'z Vipavske doline.

Slikarska razstava "Nove poti srca" avtorice Vilme Siter

Vljudno vabljeni  ogled slikarske razstave z naslovom "Nove poti srca" avtorice Vilme Siter pred galerijo Lična hiša v Ajdovščini. Razstava bo na ogled do sobote 18. septembra 2021 do 12.00.

Otvoritev razstave domače ustvarjalke Iris Plešnar z naslovom Parametri

Iris Plešnar je domača ustvarjalka, ki deluje predvsem na področju slikarstva in uporabne keramike. Tokrat svoja dela predstavlja v seriji slikarskih del pod imenom Parametri. Izdeluje v mešani tehniki, tehniki kolaža, akrila in svinčnika na platno, papir, blago.. V prvem delu razstave je v ospredju abstrahirana oblika vaze, saj so te slike začele nastajati kot skice za kasnejše keramične kose. V drugem delu pa so oblike, osvobojene figuralike, prostora in časa, ki nastanejo kot posledica razmišljanja o osebnih in univerzalnih arhetipih na podlagi katerih se razvija naše dojemanje življenja. Lepo vabljeni na otvoritev razstave v torek, 14. septembra 2021 ob 19.00 v Galeriji Hiša mladih Ajdovščina.

Razstava fotografij: Stara kmečka opravila

Vabljeni na ogled razstave fotografij na razstavišču ob grajski poti članov Fotografskega društva Veno Pilon Ajdovščina.

Razstava bo na ogled na razstavišču ob grajski poti v Ajdovščini med 15. septembrom in 15. oktobrom 2021.

4. mednarodni festival akvarela Castra 2021

Sedaj že tradicionalni mednarodni festival akvarela Castra je v letošnjem letu doživel nov mejnik v številu sodelujočih. Kljub izredno nepredvidljivim in negotovim globalnim razmeram zaradi epidemije Covida se je v prvem krogu na razpis odzvalo 310 avtorjev z 893 akvareli iz 48-ih držav. Strokovna žirija je na razstavo sprejela 282 akvarelov 273-ih avtorjev iz 46-ih držav.

Razstavo akvarelov si lahko ogledate v Lokarjevi galeriji do 9. oktobra 2021. Urnik galerije: od torka do sobote, od 15.00 do 19.00.

 

* Vir: Ljudska univerza Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #razstava, #zdravje, #izobraževanje

Kolofon