Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Tine Lavrenčič izjemno na kultnem Ironmanu v Nici

Včeraj je v francoski Nici potekal ikonični Ironman, triatlon v polni obliki s 3,8 kilometri plavanja, 180 kilometrov kolesarjenja in 42 kilometri teka. Na štartu smo po dolgem času znova videli Tineta Lavrenčiča, ki se je po hudi poškodbi kolena odlično pobral in navdušil z drugim mestom v skupni razvrstitvi ter z zmago v svoji kategoriji. Čestitke gredo tudi Metki Jug, ki je vso konkurencu ugnala v svoji starostni kategoriji.

Odličen vikend ima za seboj Tine Lavrenčič, član ajdovskega Eklimas Triatlon kluba, ki mu je uspelo že petič opraviti z najtežjo triatlonsko preizkušnjo, Ironmanom. Tokrat je Lavrenčiču podvig uspel v Franciji, na morda najbolj ikoničnemu in prestižnemu Ironmanu v Evropi, ki ga lahko brez sramu postavimo ob bok havajskemu. Gre za klasično preizkušnjo, kjer morajo tekmovalci preplavati 3,8 kilometra, se nato usesti na kolo in kolesariti 180 kilometrov, za konec pa jih čaka še čisto pravi 42 kilometrski maraton. Vse to zahteva od človeka izjemen napor, super psihofizično pripravljenost in mesece dolgih priprav.

Prav priprave so Lavrenčiču povzročile nemalo težav, saj se je marca odpravil na operacijo kolena, kar je precej spremenilo predviden načrt in lov na normo, ki je potrebna za nastop na svetovnem prvenstvu. Nastop v Nici je bil zanj prvi resnejši preizkus po omenjeni poškodbi in tudi prvi Ironman po Reggio Emili iz leta 2019. Vmes je seveda v triatlonsko dogajanje posegla tudi epidemija koronavirusa.

Tine Lavrenčič 2021

A meseci dolgih priprav in odrekanj so se v Franciji še kako obrestovali. Tine je odlično opravil tako s plavanjem in kolesarjenjem kot tudi s tekom ter s časom devet ur in osem minut, dosegel drugi najboljši izid v absolutni konkurenci in obenem zmagal v svoji kategoriji. Prehitel ga je le nekdanji kolesarski profesionalec Felix Pouilly, ki je bil boljši za dvajset minut. Da je bilo veselje popolno pa je poskrbela še osvojena norma za nastop na svetovnem prvenstvu. Lavrenčič je za plavanje porabil dobrih 57 minut, 180 kilometrov kolesarjenja zmogel v petih urah in trinajstih minutah, nato pa odtekel maraton s časom 2:49:08. Največ časa je izgubil v teku kolesarskem delu, kjer ga je Francoz Pouilly premagal za 21 minut. "To je bil moj prvi Ironman po dobrih dveh letih,  vmes se je zgodila epidemija in poškodba kolena, vse skupaj pa je pred štartom povzročilo kar precej treme in nervoze. Vedel pa sem, da sem opravil odlične priprave, kar so namigovali že časi na treningih. Res sem zelo vesel rezultata, ki obenem pomeni tudi normo za nastop na svetovnem prvenstvu." je uspeh pokomentiral Tine Lavrenčič.

Tine Lavrenčič 2021

Na tekmi je nastopila še ena članica ajdovskega triatlon kluba, Metka Jug, ki je za prihod v cilj potrebovala 11 ur in 53 minut in s tem postavila najboljši rezultat v svoji kategoriji 50 - 54 letnic.

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #triatlon

Kolofon