Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Parámetri Iris Plešnar na ogled v Galeriji Hiša mladih v Ajdovščini

Kulturni utrip v mestu so sinoči popestrili v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladh, kjer so v tamkajšnji galeriji odprli zelo zanimivo in malce posebno likovno razstavo. Z njo se občinstvu predstavlja domača ustvarjalka Iris Plešnar, ki tudi sicer deluje predvsem na področju slikarstva in uporabne keramike. Razstava bo na ogled do 10. oktobra 2021. Vabljeni.

Iris Plešnar, domačinka iz Ajdovščine, se ukvarja z več vrstmi likovne umetnosti; s slikarstvom, risbo in keramiko. Tokrat v Galeriji Hiša mladih predstavlja njeno trenutno razmišljanje o slikarstvu, risbi in njunem medsebojnem odnosu. Serijo del poimenuje Parámetri, ki obstajajo kot likovno spremenljive možnosti ali likovne spremenljivke.

Ustvarjalni proces je za to razstavo trajal nekaj mesecev in se je začel pri abstrahiranih vazah, ki so nastale najprej kot skice za kasnejše keramične vaze in kasneje kot samostojne slike. Od tu jo je proces vodil v abstrakcijo, brezprostornost in brezčasnost. Nastale so razgibane kompozicije, včasih krhke  in zlomljene, drugič masivne. Vsem pa je skupno to, da niso definirane, so nezavedne in neopredeljive, čeprav jih včasih poimenuje po oblikah na katero jo spominjajo.

Iris Plešnar 2021 Galerija Hiša mladih

Njen izraz je dostikrat surov in prvinski, brez detajlov in olepšav, kot bi iskala golo konstrukcijo, brez nadgrajevanj in dekoracij.  Včasih slike in risbe delujejo celo nedokončano in  je ravno v tem srš njenega raziskovanja. Kot v glasbi tišina, je na platnu prazen prostor tisti, ki pusti prostor in čas, ki pomirja in hkrati vznemirja in dopušča neskončne možnosti.

Večina del na razstavi je izdelana v tehniki kolaža, akrila na papir in platno ki daje občutek grafičnosti in surovosti.  Kolaž ji daje tudi možnost da gradi na prostoru, občutku globine in večplastnosti. Bistvo njenega procesa je zagotovo iskanje, saj se med ustvarjanjem začnejo kompozicije razkrivati same od sebe.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon