Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na Ajdovskem več kot 600 cepljenih oseb v enem dnevu

Nov način življenja, ko je za skorajda vsak korak v življenju potreben PCT pogoj, je mariskoga vendarle prepričal v cepljenje, ki po mnenju strokovnjakov uspešno varuje pred težjim potekom bolezni ob okužbi s koronavirusom. Zato ne preseneča dolga vrsta pred vrati Zdravstvenega doma Ajdovščina, kjer poteka cepljenje. Nič kaj spodbudna pa ni sveža statistika noviih okužb, saj jih je bilo včeraj kar 32.

Tako včeraj kot tudi danes se je pred vrati Zdravstvenega doma Ajdovščina vila dolga vrsta ljudi, ki so se vendarle odločili za cepljenje. Novi pogoji in ukrepi, ki jih je sprejela slovenska vlada so namreč izjemno strogi in na nek način močno omogočajo normalen potek življenja. Tako od danes naprej potrebujemo PCT pogoj za vstop v nakupovalna središča, bencinske servise, zdravstvene ustanove, restavracije in še za kup drugih opravkov. Ker je zaenkrat precepljenost v državi še dokaj nizka, zaradi tega pa naraščajo bolnišnične oskrbe obolelih, je strogost države na nek način razumljiva, saj bomo le tako preprečili še hujše širjenje okužb, obenem pa tiste še neodločene prepričali v cepljenje. Država sicer zagotavlja, da bomo ob dosegu 70% precepljenosti, deležni sprostitve takšnih strogih ukrepov. A mnogi še vedno zavračajo cepljenje in ostajajo na pogoju testiranja. To dokazujejo še daljše vrste na drugem koncu mesta, tam kjer so postavljene točke za testiranje.

A tistih, ki so se odločili za cepljenje je resnično veliko. Iz Zdravstvenega doma Ajdovščina so nam sporočili, da so včeraj popoldne cepili 424 ljudi, danes dopoldne pa 192. Cepljenje sicer poteka tekoče, brez kakršnih koli zapletov. Več ljudi povprašuje po cepivu Janssen, a so zaradi zastoja v dobavi (na državni ravni) morali predvideno cepljenje s tem cepivom v tem tednu odpovedati.

Po besedah direktorja Egona Stoparja je obiska v zdravstvenem domu veliko, prav tako e-sporočil, zato so ambulante izredno obremenjene. "Sodelavci poskušajo zadeve urejati karseda sproti, a je občasno to zelo težko. Vse paciente prosimo za strpnost in razumevanje. Okužbe v našem koncu so stalne, včeraj 40. To pomeni dodatno delo za zdravnike, ki morajo obenem izvajati še redno telefonsko preverjanje zdravstvenega stanja pri okuženih", še dodaja prvi mož ajdovske zdravstvene ustanove.

Zdravstveni dom Ajdovščina obenem obvešča, da cepljenje poteka za naročene in nenaročene. Ob tem pa prijazno naprošajo, da se, v kolikor je to le mogoče, na cepljenje vnaprej naročite – v izogib gneči in večjim čakalnim vrstam. Termini cepljenja so objavljeni na spletni strani Zdravstvenega doma Ajdovščina. Na voljo je več terminov, tako v dopoldanskem kot tudi popoldanskem času. Na cepljenje se prijavite v enotni nacionalni seznam naročil zVEM, v upravljanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), na spletnem naslovu https://zvem.ezdrav.si/cepljenje. Hvala za razumevanje.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon