Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Bog dal konec te gerde vojne! Knjiga o prvi svetovni vojni na Zgornjem Vipavskem

Sinoči so v Dvorani Prve slovenske vlade v Ajdovščini predstavili knjigo z naslovom Bog dal konec te gerde vojne! Knjigo sta izdali in založili Lavričeva knjižnica Ajdovščina in Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v okviru projekta sodelovanja lokalnih akcijskih skupin Pot miru – dediščina prve svetovne vojne. Izdajo sta podprli občini Ajdovščina in Vipava.

Knjiga Bog dal konec te grde vojne! Obdobje Prve svetovne vojne na Zgornjem Vipavskem je začela nastajati ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne s ciljem nadgraditi že objavljene publikacije in prispevke v strokovnih revijah ter dopolniti poznavanje tega časa pomanjkanja, strahu in smrti na območju zaledja Soške fronte.

Skozi Vipavsko dolino in Ajdovščino so se zgrinjale vojaške enote na fronto, v obratni smeri so prihajali begunci in ranjenci, tod so potekale oskrbovalne poti, tu je začasno delovala oblast. Na 403 straneh so zbrani prispevki Draga SedmakaLilijane Vidrih Lavrenčič, Valterja Likarja in Franca Korena, ki zajemajo območja ajdovske in vipavske občine. Monografija je opremljena s številnimi fotografijami gornje Vipavske doline, kakršna je bila pred stoletjem in več.

Lavričeva

Knjigo sta izdali in založili Lavričeva knjižnica Ajdovščina in Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v okviru projekta sodelovanja lokalnih akcijskih skupin Pot miru – dediščina prve svetovne vojne. Izdajo sta podprli občini Ajdovščina in Vipava. Knjiga je na voljo za izposojo v vseh enotah Lavričeve knjižnice. Nakup zaenkrat še ni mogoč zaradi omejenega števila natisnjenih izvodov, v kratkem pa načrtujejo ponatis.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #literartura

Kolofon