Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Hiše za mlade družine bodo pilotno zaživele v Ajdovščini

Ajdovski župan Tadej Beočanin je z direktorjem Inštituta Back to the village Ernestom Škrjancem podpisal pismo o nameri za gradnjo naselja 50 hiš za mlade družine. Projekt, za katerega vlada veliko zanimanje iz vse Slovenije, naj bi bil uresničen v kakšnem letu dni, sta prepričana podpisnika. Občina Ajdovščina je tako prva v državi pristopila k projektu Hiša za mlade družine.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina projekt Hiša za mlade družine Inštituta BTTV, ki je zasnovan v okviru mednarodnega projekta Back To The Village, predvideva naselje z do 50 montažnimi hišami v velikosti do 70 m2, ki jih bodo lahko kupili mladi in mlade družine po končni ceni okrog 50.000 evrov za hišo. Gre za cenovno dostopno obliko zagotavljanja stanovanjskih enot za mlade družine, ki si dandanes težko zagotovijo lastno stanovanje.

Hiša za mlade

Nepremičnine na slovenskem trgu so vse dražje, situacija pa skrbi predvsem mlade, ki neuspešno iščejo cenovno dostopen dom. “Dobili smo več kot 40 predračunskih ponudb in zagotavljamo, da gre skozi. Mlada družina lahko za to ceno pride do pasivne hiše kakovostne gradnje,” je za Primorske novice obljubil Ernest Škrjanec. “S pismom o nameri se je občina zavezala, da bo skupaj z Inštitutom Back To The Village hitro in učinkovito poiskala rešitve, da bo projekt izvedljiv. Izvedljiv pa bo, če se bodo vsi, ki bodo v njem sodelovali, odpovedali pretiranemu profitu. Mi vidimo realno možnost, da uspe. Ali se lahko odvije ali ne, pa bomo bolj jasno vedeli v nekaj mesecih,” pa je ob podpisu pisma o nameri dejal ajdovski župan Tadej Beočanin.

Hiša za mlade 2021

Ob že siceršnji začeti stanovanjski gradnji, ki bo do konca leta 2022 v Ajdovščini zagotovila 250 novih stanovanj, bo projekt Hiša za mlade družine k reševanju stanovanjske problematike mladih veliko doprinesel. Lokacija za projekt še ni izbrana, možne pa naj bi bilo vsaj šest. Občina Ajdovščina mora pridobiti lastništvo, saj vsa od potencialnih zemljišč niso v njeni lasti. Naslednji korak je komunalna ureditev območja, za katero bi, tudi s pomočjo države in razpisov EU poskrbela občina. Inštitut bo poskrbel za dokumentacijo, pogovori so stekli tudi sponzorji za sofinanciranje gradnje naselja.

Projekt pozdravljajo tudi v Mladinskem svetu Ajdovščina,  "Projekt bo mladim olajšal pot do nakupa lastne hiše, zato ga v Mladinskem svetu Ajdovščina pozdravljamo z odprtimi rokami. Če se uresniči, bodo imeli mladi več možnosti, da si tu ustvarijo dom. S tem bomo zmanjšali izseljevanje", je ob podpisu povedal predsednik MSA Lan Žvanut.

 

* Vir: Občina Ajdovščina & Primorske novice

* Fotografije: Občina Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #mladi

Kolofon