Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Tržnica na borjaču med top 100 trajnostnimi zgodbami

Sedem slovenskih destinacij se je uvrstilo na seznam 100 najboljših trajnostnih destinacijskih zgodb (Top 100 Destination Sustainability Stories) organizacije Green Destinations. Lestvica na podlagi zgodb razvoja odgovornega turizma izpostavlja najbolj trajnostne destinacije na svetu. Med njimi se je znašla tudi ajdovska Tržnica na borjaču.

Seznam 100 najboljših trajnostnih destinacijskih zgodb (Top 100 Destination Sustainability Stories) so objavili v okviru spletne konference Global Green Destinations Days, ki tudi letos združuje vodilne mednarodne strokovnjake s področja trajnostnega turizma ter destinacijske in nacionalne turistične organizacije ter omogoča platformo za izmenjavo mnenj, primerov dobrih praks in novih inovativnih orodij za bolj vzdržno upravljanje destinacij, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Med kandidatkami za uvrstitev na seznam je bilo sicer deset slovenskih destinacij, z dobrimi primeri uvajanja trajnostnih praks pa so bile uspešne naslednje slovenske destinacije:

– Bohinj s spodbujanjem trajnostne mobilnosti, 

– Logarska dolina – Solčavsko s prizadevanjem za krajše nabavne verige in promocijo lokalne hrane, 

– Rogla-Pohorje s strateškim vodenjem združene destinacije štirih občin, 

– Ljubljana s projektom združevanja kulinarike in kulture KulKul trenutek,

– Miren Kras s projektom promocije kulinarične dediščine špargljev, 

– dolina Soče z s strategijo okrevanja turizma po epidemiji covida-19 in 

– Ajdovščina s spletno tržnico lokalnih proizvodov Tržnica na borjaču.

Tržnica na borjaču je spletni portal za trženje lokalno pridelane hrane iz Vipavske doline in Goriške, pa tudi iz širšega območja. Potrošniki z obeh strani meje lahko na njej kupujejo zdravo, svežo, lokalno pridelano hrano in hkrati podpirajo lokalno pridelavo. Gre za skupen projekt Mestne občine Nova Gorica in Občine Ajdovščina ter ob podpori Občine Renče-Vogrsko in v sodelovanju z Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina. Kot poudarjajo partnerji v projektu, je epidemija novega koronavirusa samo pospešila načrtovano delo na samooskrbi območja.

peteršilj zelenava boljša tržnica

Destinacije, ki so bile uvrščene na seznam, s svojim delom in pristopi ustvarjajo kakovostno okolje za lokalne prebivalce in hkrati atraktivno izkušnjo za obiskovalce. Njihove zgodbe lahko služijo kot navdih drugim destinacijam, organizacija Green Destinations pa jih z izborom Top 100 od leta 2014 s ponosom promovira v mednarodnem turističnem prostoru, so dodali na STO.

Vsi letošnji nagrajenci so bili objavljeni danes na spletni strani Green Destinations.

 

* Vir: STA

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #ROD, #kmetijstvo, #okolje

Kolofon