Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na Brjah bo potekalo predavanje o žganjekuhi

Ljubitelji žganjekuhe , priprave lokalnih sadnih in vinskih derivatov, ste prav lepo vabljeni, v četrtek, 14. oktobra 2021, ob 17. uri, na Brje, v prostore tamkajšnjega Učnega centra. Na sporedu bo namreč predavanje, ki ga bo vodila Milena Štolfa, univ. dipl. inž. agr., ki svoje delo posveča tudi proizvodnji žganih pijač in je vodja izpostave Oddelka za kmetijsko svetovanje Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica v Sežani. Vabljeni.

Poleg dediščine žganjekuhe naših prednikov, sta sodobno znanje in oprema nepogrešljiv ključ do kakovostnih žganih pijač. Na predavanju boste spoznali tradicionalne žgane pijače, sodobne trende proizvodnje sadnih in vinskih destilatov ter postopke za pripravo dobre žgane pijače. Seznanili se boste tudi z osnovnimi zakonodajnimi pogoji za izvajanje dejavnosti žganjekuhe.

Predavateljica Milena Štolfa, univ. dipl. inž. agr., ki svoje delo posveča tudi proizvodnji žganih pijač, je vodja izpostave Oddelka za kmetijsko svetovanje Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica v Sežani. Je predsednica komisije na Regijskem ocenjevanju sadnih žganj ter članica številnih degustacijskih in ocenjevalnih komisij širom Slovenije.

Žganjekuha

V soavtorstvu s prof. dr. Janezom Hribarjem in prof. dr. Rajkom Vidrihom je izdala tudi knjigo Sodobna žganjekuha.

Predavanju bo sledil pogovor s predstavniki Občine Ajdovščina o ureditvi namenskega prostora z opremo za pripravo sadnih in vinskih destilatov v prostorih Učnega centra Brje.

Prijave in informacije: erika.zuodar@ajdovscina.si // 05 365 91 07        

 

EEA-and-Norway_grants@2x

Projekt Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona proizvodnja fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost financirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška iz EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation. Cilj projekta je spodbuditi razvoj podeželja z izboljšanjem skupnih raziskovalnih zmogljivosti in širjenja znanja, navezujoč se na pristop “terroir” za proizvodnjo vina in jabolčnega vina na izbranih območjih Slovenije, Hrvaške, Severne Makedonije in Norveške.   

www.eeagrants.org      #EEANorwayGrants  #FundforRegionalCooperation  #RegionalCooperationMag

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kmetijstvo, #izobraževanje

Kolofon