Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Različni obrazi depresije v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini

Lavričeva knjižnica iz Ajdovščine vabi v torek, 12. oktobra 2021, ob 18.30 uri, na predavanje z naslovom Različni obrazi depresije. Predavanje bo vodil dr. Marko Pišljar iz idrijske psihiatrične bolnice. Lavričeva knjižnica obenem vabi tudi na ostale zanimive dogodke, ki se bodo zgodili v mesecu oktobru.

V oktobru, mesecu duševnega zdravja, so v Lavričevi knjižnici povabili v goste uglednega psihiatra dr. Marka Pišljarja (Psihiatrična bolnica Idrija), ki bo v svojem predavanju spregovoril o depresiji, njenih pojavnih oblikah in težavah, ki jih bolezen prinaša.

Depresija lahko kadarkoli v življenju prizadene skoraj petino sicer zdravih ljudi. Ženske obolevajo za to boleznijo dvakrat pogosteje kot moški, na kar poleg dednih dejavnikov vplivajo še ženski spolni hormoni, vrsta stresa in načini, kako se ženske s stresnimi situacijami spopadajo, tudi simptomi depresije so pri njih lahko drugačni. Dr. Pišljar bo spregovoril tudi o atipičnih oblikah depresije, pri katerih motnja poteka drugače, kot si jo običajno predstavljamo. Posebno pozornost bo namenil depresiji pri starejših. Po predavanju bo gost odgovarjal na vprašanja.

Udeleženci morajo izpolnjevati enega od pogojev PCT, obvezna je maska.

DELAVNICE KREATIVNEGA PISANJA

Nadaljevalna in napredna skupina Delavnice kreativnega pisanja v organizaciji Lavričeve knjižnice in pod mentorstvom Bojana Bizjaka sta že v polnem teku. Začetna skupina bo z delom začela v oktobru.

AJDOVŠČINA, TOREK, 19. OKTOBRA, OB 18.00 - Dvorana prve slovenske vlade

Predstavitev vseslovenskega zbornika VEZISTI IN ZVEZE, ob 30-letnici Republike Slovenije je druga po vrsti, pripravlja jo Lavričeva knjižnica v sodelovanju z Zvezo slovenskih častnikov in OZ VVS Ajdovščina – Vipava. Skupaj 92 prispevkov v zborniku je pripravilo 51 avtorjev in je plod sodelovanja Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častnikov s Slovensko vojsko in Policijo. Zbornik prikazuje razvoj zvez na različnih področjih (uprava, milica in notranje zadeve ...) ter zaščito in kriptozaščito, pa tudi vojaško elektronsko industrijo v Sloveniji do osamosvojitve. V nadaljevanju je opisan prispevek vezistov in radioamaterjev k osamosvajanju, zbrana so spominska pričevanj. Podrobneje so predstavljeni še sistemi zvez PTT, RTV in nekaterih drugih centrov.

Ob robu predstavitve si bo mogoče ogledati razstavo naprav za zveze v obrambnih in varnostnih strukturah Slovenije.

VIPAVA, SREDA, 20. OKTOBRA, OB 18.00, Osnovna šola Draga Bajca Vipava

V skladu z naslovom- IZGUBLJENI SPOMIN VIPAVE in s podnaslovom GENERALMAJOR JOHANN VON MAASBURG IN NJEGOVI postavi znanstvena monografija dr. Mire Miladinović Zalaznik pred bralca resnični kulturni in zgodovinski spomenik – dnevnik generalmajorja Johanna Maasburga. Korenine avtorja dnevnika, barona Maasburga, visokega oficirja avstro-ogrske vojske in pripadnika avstro-ogrskega plemstva, izvirajo s Češke. Baron je dobršen del življenja preživel v Vipavi, kjer je tudi umrl. Tako njegova kot družina njegove žene Rose, rojene Tribuzzi, sta bili vešči rabe slovenščine in sta bili vpeti v lokalno okolje. Delovali sta v dobrobit kraja, kar se je ohranilo v kolektivnem spominu. Tega je znova obudila dr. Mira Miladinović Zalaznik, ki je izvirni rokopis dnevnika- hrani ga Goriški muzej v Novi Gorici- transkribirala v moderno nemščino.

Delo je nastalo v okviru izvajanja raziskovalnega programa Humanistika in smisel humanosti v vidikih zgodovinskosti in sodobnoti (P6-0341), raziskovalnega projekta Kontemporalnost razumevanjskega konteksta ter izražanja osebne in družbene svobode (J7-8283), raziskovalnega projekta Kultura spreminjanja gradnikov slovenskega naroda in države (J6-9354) in dejavnosti Infrastrukturnega programa Centra za promocijo humanistike (I00036).

AJDOVŠČINA, RAZSTAVI, osrednja knjižnica

Do 13. oktobra je v osrednji knjižnici na ogled razstava KRUH IN ČAS, ki je nastala v okviru projekta DEDIŠČINA V AKCIJI.

Od 15. oktobra bodo v osrednji knjižnici v Ajdovščini na ogled odlične ilustracije akademske slikarke Julijane Božič pod skupnim naslovom ZVERINICE Z ROBA GOZDA. Njene izvirne ilustracije v dimenzijah 100x70 cm in 70x50 cm so predloga za slikanico, ki je pravkar izšla. Zgodbice je napisala Julijanina mama Marija Božič. Ilustracije in zgodbe zverinic z roba gozda so začele nastajati lani v začetku epidemije covid-19. Medtem ko bo razstava namenjena širši javnosti, pa bomo slikanico, ki prinaša 9 ilustracij in 9 zgodbic v omejenem obsegu predstavili nekaterim šolskim skupinam. Javno predstavitev načrtujemo za pomlad 2022.

BRALNA SREČANJA IN ŠTUDIJSKI KROŽKI

PONEDELJEK, 11. oktober ob 10.00, bralno srečanje v VDC – Varstveno delovni center Vipava

PONEDELJEK, 18. oktober ob 10.30, bralno srečanje v VDC – Varstveno delovni center Ajdovščina

TOREK, 19. oktober ob 9.00 – študijski krožek KNJIŽNA SREČANJA OB KAVICI, Ajdovščina

 

* Naslovna fotografija: Unsplash

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #literartura

Kolofon