Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Po poteh podjetništva

Regijska razvojna agencija ROD se giblje po podjetniških poteh. Mesec september je zaznamovala predstavitev poklicev za lažjo poklicno orientacijo osmošolcev in devetošolcev. Osnovnošolci zadnje triade ste tudi letos vabljeni k vpisu v podjetniške krožke, ki bodo potekali na osnovnih šolah. V mesecu oktobru pa vabljeni k spremljanju zgodb podjetnikov z našega območja, v katerih vam bodo predstavili svoje podjetniške poti.

SPOZNAVANJE POKLICEV MALO DRUGAČE

Na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina se že dobro leto izvaja projekt »Spodbujanje ustvarjalnega in inovativnega razmišljanja med mladimi« ali na kratko MLIN, ki je sofinancirana s pomočjo sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (ukrep LEADER). Namen projekta je, da otrokom in mladostnikom na celotnem območju LAS Vipavska dolina pomagamo pri razvoju ustvarjalnosti in inovativnosti ter veščin podjetnosti in drugih znanj, skratka pridobivanju novih kompetenc.

Ena izmed aktivnosti projekta se je odvijala zadnji teden v septembru. Od 20. pa vse do 27. septembra je potekal dogodek Mladi in Castra, s katerim smo učencem predstavili različne poklice in jim na ta način želeli olajšati poklicno izbiro. Učenci osmih in devetih razredov iz vseh šestih osnovnih šol na območju LAS Vipavska dolina so se tako v okviru dogodka preizkušali v različnih poklicih, spoznavali so različna področja dela ter ajdovsko gospodarstvo in gospodarstvenike.

Na samem dogodku smo ustvarili bogato učno okolje polno informacij. Učenci so s skupno igro v kateri je potrebno sodelovanje, z vrstniki razvijali socialne veščine in se učili spoštovati medsebojne razlike. Ni pomembno namreč le, da o poklicih govorimo, te morajo otroci izkusiti. Le na ta način jih lahko razumejo. S tem tudi bolje razumejo različne procese dela. To pri otrocih spodbuja domišljijo in radovednost, razvija občutek uspešnosti, lastne vrednosti in samozavesti.

Učenci so imeli možnost spoznati tehniške poklice ter področja mehatronike, strojništva,  elektrotehnike in računalništva, gastronomije in živilstva, oblikovanja tekstila in modnega oblikovanja, področja komunikacije z mediji ter arhitekture in urbanizma.

Več o samem projektu »Spodbujanje ustvarjalnega in inovativnega razmišljanja med mladimi« si lahko preberete tudi na spletni strani ali na Facebook strani LAS Vipavska dolina.

Mladi in Castra<br />
Vir: RRA ROD AjdovščinaVABILO K VPISU V PODJETNIŠKE KROŽKE

Osnovnošolci zadnje triade vabljeni, da se pridružite podjetniškemu krožku!

Na podjetniških krožkih boste učenci spoznali pojem podjetništva, se naučili skupinskega reševanja problemov, spoznali različne tehnike ustvarjanja idej, izdelali poslovni model na podlagi izbrane teme in svoj poslovni model prijavili na podjetniško tekmovanje POPRI. Pri tem boste poleg znanja pridobili vrsto kompetenc, ki so še kako potrebne v vsakdanjem življenju posameznika.

Izkušnja, ki jo učencem nudijo podjetniški krožki, je neprecenljiva: pomaga jim pri krepitvi samozavesti, motiviranosti, pomaga pri odločitvi o poklicni izbiri, nenazadnje pa učenci pridobivajo pomembne veščine, kot so ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganj in odgovornosti ter veščine javnega nastopanja.

Podjetniški krožki bodo potekali pod mentorstvom mentoric Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina od oktobra 2021 do marca 2022 na osnovnih šolah v občini Ajdovščina in Vipava. Vabljeni k prijavi na naslednji povezavi.

Vir: RRA ROD AjdovščinaPETKOVA PODJETNIŠKA POT

V okviru projekta SPOT Svetovanje Goriška smo pripravili serijo šestih videoposnetkov s podjetniki, ki jih bomo zapored predstavljali vsak petek v oktobru na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina ter na Facebook strani. V kratkih posnetkih smo želeli predstaviti lokalna podjetja ter obenem izvesti promocijo poklicev. V videih se predstavljajo: Janko Bačar, direktor VRC springs d.o.o., Tine Tomažič, Pipistrel d.o.o., Jan Šraml, direktor prodaje Šraml d.o.o., Martina Lavrenčič, samostojna podjetnica in lastnica Šiviljskega salona Martina, Anita Lozar in Matej Pelicon, ustanovitelja in lastnika Pivovarne Pelicon d.o.o. ter Sandi Škvarč, športni reporter, zaposlen na RTV SLO.

Prvič smo posnetke predvajali na dogodku Mladi in Castra, ki je potekal konec septembra za osnovnošolce iz občin Ajdovščina in Vipava. Vabljeni k ogledu navdihujočih zgodb podjetnikov.

Petkova podjetniška pot<br />
Vir: RRA ROD AjdovščinaODBORI MRRA

V prostorih Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina smo zadnji septembrski dan skupaj z ostalimi tremi razvojnimi agencijami v Gorški regiji: Posoškim razvojnim centrom, Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo d.o.o. Idrija in RRA Severne Primorske d.o.o. Nova Gorica izvedli »Delavnice odborov Razvojnega sveta regije«. Na delavnicah je potekala razprava o ključnih regijskih projektih, ki naj bi se izvajali v novem programskem obdobju in bodo vključeni v Regionalni razvojni program.

Regionalni razvojni program Severne Primorske (Goriške razvojne) regije za obdobje 2021–2027 je temeljni programski dokument na regionalni ravni.

Vsebinska struktura regionalnega razvojnega programa je razdeljena na štiri razvojna področja: Regija za ljudi, Pametna regija, Zelena regija in Povezana regija. Vsaka razvojna agencija je pristojna za vodenje svojega področje in koordinacijo določenega odbora.

Odbori MRRA<br />
Vir: RRA ROD Ajdovščina

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #vipavska dolina, #mladi, #ROD, #šolstvo

Kolofon