Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Razstava Lucijana Bratuša ob polnoletnosti Lične hiše

V soboto, 9. oktobra 2021, je bilo v Lični hiši odprtje Pregledne slikarske razstave akademskega slikarja in grafika, vipavskega rojaka Lucijana Bratuša. Razstava s podnaslovom 'Telo pokrajine' priča, da ima krajinski prostor v njegovem novejšem ustvarjalnem obdobju posebno mesto.

Na odprtju razstave je avtorja in razstavljena dela predstavila umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn, ki se je z njegovimi slikarskim svetom prvič srečala že skoraj pred štirimi desetletji. Med drugim je poudarila: »Čeprav se je Lucijan Bratuš poglobljeno posvečal figuri, se je ob njej pojavila tudi krajina. V preteklosti bolj za intermezzo, v novejšem ustvarjalnem obdobju pa ima krajinski prostor v njegovem opusu posebno mesto in postaja kontinuiran. Naslov del Pokrajina telesa, Telo pokrajine je jasen dokaz, da sta motivni področji za avtorja prehodni, da ga lahko opredelimo tako za figuralika kot za krajinarja. Še več, načine in principe, na katere je prisegal na področju figuralike, je prenesel tudi v slikarstvo krajine. Uporabljene transformacije namreč zrcalijo njegova zanimanja in ostajajo temelj, na katerega postavlja krajinsko podobo. Pri tem ga vodi odkrivanje in izpostavljanje bistvenega ter proces razkrajanja in ponovnega sestavljanja forme. Išče izseke, snuje izreze. Ustvarja povezave med formo, deli forme, linijami in barvami. Tako nadaljuje v svojem slogu, snuje svoj odmik od realizma v abstrakcijo. Kljub stremljenju po reduciranju, očiščenju in avtorskem artikuliranju je zanj odprta tudi obratna pot. Lahko se iz različnih stopenj abstrahiranja ponovno vrača v nekoliko bolj zavezujočo povezavo s svetom zunanjega. Potovanja od resničnosti v lasten likovni in domišljijski predstavitveni svet so različna, vsa pa potekajo v sodelovanju z izbranimi sorodnimi likovnimi elementi. Krajinski opus nastaja tako v tehniki akrila na platno kot v akvarelu

Lucijan Bratuž Lična hiša 2021

S pričujočo razstavo Lična hiša hiša obeležuje tudi svojo polnoletnost. Praznični večer so glasbeno obogatili: Lado Jakša (klaviature, saksofon), Oskar Ličen (bobni, violina) in Polona Kunaver Ličen (klavir). Razstava bo odprta do 27. novembra 2021.

Lucijan Bratuž Lična hiša 2021

Lucijan Bratuž Lična hiša 2021

* Vir in fotografije: Niko Ličen

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon