Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Svetovni dan brezdomstva obeležili tudi v ajdovski Hiši Malorca

Od leta 2010 je 10. oktober priznan kot svetovni dan brezdomstva. Ta dan je posvečen tistim, ki jim ulica predstavlja dom. Letošnje geslo je 'Ostajamo tu-kaj'. Ta dan so obeležili tudi v ajdovski Hiši Malorca, kjer opozarjajo na stisko svojih stanovalcev, ki jim sicer nudijo štiriindvajset urno nastanitev, topel obrok in dnevni center.

Po podatkih društva Brezdomni - do ključa, v katero so združene  organizacije, ki delajo z brezdomci, je v Sloveniji več kot 3.000 brezdomcev. Le za manjši del brezdomcev je prostora v zavetiščih za brezdomce. Škofijska karitas Koper izvaja dva programa za brezdomce in sicer Dnevni center za brezdomce v Bertokih in zavetišče za brezdomce Hiša Malorca Ajdovščina.

Evropska klasifikacija brezdomcev loči štiri skupine brezdomcev - posamezniki brez strehe nad glavo; tisti brez stanovanja; taki, ki prebivajo v negotovem stanovanju oz. prebivališču (osebe v postopku deložacije, najemniki brez najemne pogodbe, osebe v kratkotrajnih zasilnih nastanitvah) in tisti, ki prebivajo v neprimernem bivališču. Prvi dve skupini predstavljata vidno brezdomstvo, drugi dve pa skrito brezdomstvo.

Problem brezdomstva raste po vsem svetu, saj se srečujemo z migrantsko krizo, v Evropi še posebno. Veliko brezdomcev ima tudi dodatne probleme, kot na primer fizične, psihične težave ali različne vrste odvisnosti, kar precej otežuje reševanje njihovih problemov. Obstaja več različnih oblik pomoči brezdomnim osebam.

Zavetišče za brezdomce Hiša Malorca Ajdovščina nudi stanovalcem štiriindvajset urno nastanitev in dnevni center. Uporabnikom nudimo topli obrok,  možnost samostojne priprave toplega napitka ali enostavnega obroka, oblačila, obutev, možnost britja, tuširanja, pranja oblačil. Strokovna delavka in sodelavka sva vsak dan na voljo za pogovor in pomoč pri urejanju statusno administrativnih zadev, iskanju zaposlitve, stanovanja.

Hiša Malorca 2021

Marsikdo brezdomce obsoja, zakaj ne grejo delat pri tem pa ne pomisli, da si življenja pod milim nebom niso izbrali sami, ampak so jih v to pahnile težave, predvsem pa krute osebne okoliščine. Težava brezdomcev je, da večinoma nimajo družine ali pa z njo nimajo stikov, njihovi prijatelji so odvisniki ali drugi brezdomci, ki jim težko pomagajo pri urejanju njihovih težav.

Zgodba enega od stanovalcev Hiše Malorca: »V Malorci sem od leta 2019. Imel sem težave z alkoholom in sem zaradi tega moral zapustiti dom. V hiši se počutim sigurnega, saj ni konfliktov, kot sem jih imel doma z očetom. Zamotim se z raznimi delavnicami, kuhanjem obrokov. Naučil sem se pospravljati stvari za sabo in vzdrževati čistočo, doma je vse to počela mati. Iščem si zaposlitev, da si privarčujem nekaj denarja in najdem stanovanje, se osamosvojim in zapustim program. Zaposleni na programu so mi v oporo, pomagajo mi pri pisanju prošenj za zaposlitev. V Hiši Malorca imam streho nad glavo, lahko vzdržujem osebno higieno, ki je na ulici katastrofalna.«

Dnevi in noči postajajo vedno bolj hladni. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa je situacija brezdomcev še težja, saj ne morejo v trgovinske centre, knjižnice, kamor so se po navadi zatekli in se vsaj malo ogreli.

Da bi javnost osveščali o problematiki brezdomstva, se naš program večkrat predstavlja na stojnici, imamo svojo spletno stran pa tudi na facebooku objavljamo fotografije dejavnosti, ki jih v naši hiši izvajamo.

 

* Vir: Lucija Božič, vodja Hiše Malorca Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #prostovoljstvo

Kolofon