Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pospešena gradnja optičnega omrežja v občini Ajdovščini

Na Sinjem vrhu so v sodobno optično omrežje simbolno priključilo prvega naročnika na Gori – Penzion Sinji vrh. GVO je gradnjo optike od Žagoliča proti Predmeji zaključil – naročniki lahko pri svojih operaterjih, ki so podpisali medoperaterske pogodbe, že uredijo priklop na optično omrežje. Do poletja 2022 pa bo optično omrežje pridobila večina krajevnih skupnosti v ajdovski občini.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina je družba GVO je z  Ministrstvom za javno upravo sklenila pogodbo, s katero se je zavezala, da bo do septembra 2023 zgradila odprto širokopasovno omrežje tudi po občini Ajdovščina. Dela pospešeno tečejo, zato v družbi predvidevajo, da bodo z deli zaključili leto prej, kot so načrtovali. Z omrežjem bodo pokrili območja tako imenovanih belih lis – naselij, kjer omrežja še ni, operaterji pa za gradnjo niso izrazili tržnega interesa zaradi prevelikega ekonomskega vložka. Doslej so optično omrežje zgradili od Žagoliča do Predmeje. Trenutno dela potekajo na Colu, Malem Polju in na Vodicah. Optika se gradi tudi v dolini, trenutno na Ustju, nadaljevalo pa se bo proti Dolenjam, Planini, Tevčam, Vrtovčam, vse tja do Vrtovina. Telekom bo prevzel območje zahodnega dela mesta Ajdovščina ter nadaljeval na območju Dobravelj, Kamenj in Potoč. V Črničah, Batujah in na Ravnah bosta omrežje gradila Telekom in Gratel. Sočasno z gradnjo optičnega omrežja ponudniki gradijo tudi hišni priključek, s katerim bo interesentom zagotovljena sodobna telekomunikacijska povezava in visoke hitrosti prenosa podatkov, ki jih omogoča najsodobnejše optično omrežje.

Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin je ob simboličnem priklopu na Sinjem Vrhu izrazil veselje, da je optika prišla tudi v nekoliko bolj oddaljene kraje naše občine in upa, da se bo z optičnim omrežjem do konca leta 2022 pokrilo večino krajevnih skupnosti in s tem zagotovilo kakovostno in hitro delovanje telekomunikacijskih povezav, kar bo doprineslo k izboljšanju kakovosti življenja v celotni skupnosti.

 

* Vir in fotografija: Občina Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #Sinjivrh, #Gora

Kolofon