Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Komunalnega blata zaenkrat ne bodo odlagali na plaz Slano blato

Prejšnji četrtek je v šolski dvorani na Otlici potekala 23. redna seja ajdovskega občinskega sveta, na kateri je bilo precej govora tudi o projektu odlaganja komunalnega sušenega blata na plaz Slano blato, v katerem sodeluje Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina skupaj z občino Ajdovščina. A kot trenutno kaže komunalnega blata, zaenkrat ne bomo odlagali na območje plazu nad Lokavcem.

V mesecu juliju je bila s strani KSD Ajdovščina javnosti prvič predstavljena ideja, da bi komunalno blato, ki nastaja v desetih čistilnih napravah na območju Ajdovščine in Vipave, lahko ponovno uporabili v koristne namene. Pridobljeno osušeno komunalno blato, ki ga KSD Ajdovščina pridobi z dehidracijo, naj bi  odlagali na plaz Slano Blato, z namenom rekultivacije in ozelenitve plazu, ki bi pomagala pri sanaciji samega plazu. Občina je sicer projekt sprejela podprla, a krajani Lokavca pravijo, da odlaganja ne bodo dovolili, saj so lahko v blatu tudi težke kovine, ki bi zastrupile območje.

Župan Tadej Beočanin je zato na seji jasno izpostavill, da bo v primeru nasprotovanj krajanov Lokavca, postopek odvažanja komunalnega blata na plaz Slano blato ustavljen. Obenem pa se mu pa zdi pravilno, da se krajanom projekt detajlno predstavi, da bodo seznanjeni z vsemi učinki morebitnega odlaganja tvorstnega blata na to območje. Zato bodo v prihodnosti izvedene dodatne analize, študije ter monitoringi, ki bodo pokazali ali bi lahko prišlo do morebitnega onesnaževanja okolja. V primeru, da bodo analize predvidevale onesnaževanje, bo občina projekt opustila. "Po podatkih, ki so zaenkrat na voljo bi imelo tovrstno odlaganje tudi pozitivne učinke. Tako za samo stabilnost plazu Slano blato, kot tudi na ceno, ki jo občani plačujemo za komunalno oskrbo. Po drugi strani pa absolutno poudarjam, da tovrstno odlaganje ne sme imeti nikakršnih negativnih posledic za okolje, kar bo zagotovo prva usmeritev Občine in tudi Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina. V kolikor bi ugotovili, da lahko pride zaradi odlaganja komunalnega blata do kakršnegakoli onesnaževanja, tega zagotovo ne bomo storili." je zadevo pokomentiral ajdovski župan. 

Preberite tudi: Komunalno blato - Stranski produkt čiščenja odpadne vode

 

* Naslovna fotografija: Primož Brecelj

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #okolje

Kolofon