Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ob Dnevu suverenosti v Ajdovščini razstava in zbornik kot poklon vezistom ter zvezam

Danes mineva 30 let, odkar je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA. S tem je bila v Sloveniji dokončno zaključena osamosvojitvena vojna, Slovenija pa je postala suverena država. 25. oktobra zato obeležujemo dan suverenosti, ki pa ni dela prost dan. Ob tem pomembnem dogodku iz slovenske zgodovine je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina-Vipava predstavilo zbornik, v avli Dvorane prve slovenske vlade pa postavilo priložnostno razstavo.

25. oktobra praznujemo Dan suverenosti, praznik, ki je nadomestil obeleževanje odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade iz Slovenije. Takrat je v Sloveniji še vedno pod budnim nadzorom obrambnih in varnostnih sil Republike Slovenije delovala Jugoslovanska armada. 25. oktobra 1991 pa je ob 23.45 uri slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak Jugoslovanske armade. Na ta dan je Slovenija dejansko postala suverena država, na smo ponosni tudi danes. Od tega trenutka naprej je samo teritorialna obramba skrbela za obrambno varnost, slovenska milica in drugi organi pa za notranjo varnost Republike Slovenije. Zato so vojni veterani 91 združeni v Zvezi policijskih veteranskih društev Sever in v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo predlagali poslankam in poslancem Državnega zbora, da razglasijo 25. oktober za državni praznik Dan suverenosti, ki je sedaj za vojne veteranke in veterane ter državljanke in državljane prazničen in slavnosten dan, ko so si po stoletjih boja izborili suvereno državo.

Zbornik 2021

Praznik je v Ajdovščini obeležila tudi predstavitev zbornika Vezisti in zveze, ki je junija letos izšel kot poklon 30-letnici Slovenije. Dogodek je Lavričeva knjižnica Ajdovščina priredila skupaj z Zvezo slovenskih časnikov in OZ VVS Ajdovščina – Vipava. To je bila druga javna predstavitev knjige, prva za širšo javnost. Komunikacije so v kritičnih situacijah nadvse pomemben člen dobre vojaške organizacije, vendar pa je vloga vezistov in zvez v javnosti malo poznana in mnogokrat spregledana. Zbornik so izdale Zveza slovenskih častnikov, Zveza veteranov vojne z Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih združenj Sever. 92 prispevkov v zborniku je oblikovalo 51 avtorjev različnih generacij in struktur. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina-Vipava je ob predstavitvi zbornika v avli dvorane postavilo priložnostno razstavo opreme za zveze, ki so jo uporabljali v teritorialni obrambi, enotah milice in organih za notranje zadeve, tudi v času osamosvajanja Republike Slovenije.

Razstava 2021 veterani

Oprema je za razstavo sposojena iz zbirk Goriškega muzeja, Sergeja Fabčiča, Jožeta Člekoviča in Radiokluba Ajdovščina. V avli Dvorane prve slovenske vlade bo razstavljena še nekaj dni, za ogled se lahko najavite na 05/36 59 15

 

* Fotografije: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina-Vipava

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #literartura

Kolofon