Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavska dolina bo od petka do nedelje znova v znamenju ultra tekačev

Po dveletnem premoru zaradi novega koronavirusa se ta konec tedna vrača ultra trail po Vipavski dolini (UTVV). Prijavljenih je rekordno število tekačev, saj jih bo na vseh trasah skupaj teklo kar 1300 iz 36 držav, od Singapurja do Peruja, Kanade in Avstralije. Največ tujih tekačev sicer prihaja iz srednje Evrope. Ob tej priložnosti smo se pogovorili z Boštjanom Mikužem, gonilno silo enega največjih dogodkov v Vipavski dolini.

Med 29. in 31. oktobrom bo v Vipavski dolini potekal že 6. Ultra Trail Vipavska dolina, ki bi sicer moral potekati že v mesecu maju, a je bil zaradi epidemije prestavljen na jesen. Kljub dvoletnemu COVID premoru, pa se ultra tekaški dogodek UTVV vrača v še močnejši obliki z rekordno udeležbo.

Na dogodku je prijavljenih 1300 tekmovalcev iz 36 držav sveta. Med tekaškimi prireditvami v letu 2021 to postavlja dogodek UTVV Slovenia na prvo mesto med vsemi ultra trail tekaškimi prireditvami v Sloveniji ter po številu udeležencev takoj za največjim tekaškim dogodkom - Ljubljanskim maratonom. UTVV Slovenia je dogodek s 5 tekaškimi disciplinami, Emperor 160 km, Centurion 100 km, Gladiator 50 km, Legionar 30 km ter Asterix s 13 km. Ob tekaških tekmovalnih disciplinah se dogodku pridružuje tudi pohodno kulinarična disciplina netekmovalne narave – Obelixov pohod med vinogradi.

Udeleženci dogodka prihajajo z vseh celin sveta od Singapurja, do Peruja, iz Kanade in Avstralije. Največ tujih tekačev pa prihaja iz Centralne Evrope. Tekmovanje se odvija po celotni Vipavski dolini ter vključuje sodelovanje 5 občin ter številnih lokalnih društev. Glavno dogajanje gosti občina Vipava.

Boštjan Mikuž

Tik pred skorajšnjim začetkom pravega tekaškega festivala v občini Ajdovščina in okolici, smo poklepetali z Boštjanom Mikužem, športnim direktorjem dirke.

Po dvoletnem premoru se Ultratrail vrača v Vipavsko dolino. Kakšno je vzdušje v organizacijski ekipi tik pred začetkom dogodka, kako potekajo še zadnje priprave?

Organizacijsko je napeto, kot vedno doslej. Ampak vse poteka po načrtih in mislim, da bomo do petka uredili še vse zadnje podrobnosti, da bo dogodek uspel tako mora.

Koliko vas je v organizacijskem odboru in koliko prostovoljcev sodeluje pri pripravi dogodka?

V organizacijskem timu nas je pet, pomaga pa nam kar okrog 300 prostovoljcev iz vseh petih občin, skozi katere poteka Ultra trail Vipavska dolina. Res smo navdušeni nad sodelovanjem in odzivom lokalnih društev. Velika zahvala pa gre tudi vsem občinskim službam, brez njihove podpore takšnega dogodka ne bi bilo moč organizirati.

Je morda kaj razlike v pripravah, glede na to, da se tokrat zadeva odvija jeseni in ne spomladi, kot ste bili vajeni?

Razen vremenskih pogojev ni bistvenih razlik pri pripravi dogodka spomladi ali pa jeseni. Malce smo le spremenili obvezno opremo tekmovalcev, ki morajo tokrat poskrbeti za toplejša oblačila. Seveda pa so sedaj v igri tudi PCT pogoji in vse ostale zahteve, ki jim je potrebno ugoditi zaradi novega koronavirusa.

Letošnjega dogodka se bo udeležilo kar okrog 1300 tekačev iz 36. držav. Ste, tudi v luči epidemioloških razmer, zadovoljni s številom prijav?

Ja. Smo zadovoljni. Tudi brez "covid situacije" smo računali na podobno udeležbo. Prijav je bilo sicer več kot 1500, a nekaj smo jih žal morali prestaviti na naslednje leto, nekaj tekmovalcev pa je udeležbo odpovedalo. Vseeno smo več kot zadovoljni.

utvv

Ultra trail Vipavska dolina je več kot le športni dogodek in ima precejšen pomen tudi za turistične delavce in ponudnike. So vse spalne kapacitete v Vipavski dolini zasedene?

Res je. Trenutno imamo velike težave z nastanitvijo tekmovalcev, saj prostih sob v našem okolju ni več. Nekaj tekmovalcev je namestitev našlo šele na Krasu ali pa na Postojnskem.  Gre torej za zelo močan vpliv na turizem, zagotovo.

Kdaj se bodo tisti najbolj drzni pognali na štart? Torej tisti, ki so se odločili za 160 in 100 kilometrov?

Štart obeh najdaljših tekov bo v Ajdovščini, na Lavričevem trgu. Najprej se bodo s progo spopadli tisti, ki imajo pred seboj največ kilometrov. Zanje je začetek predviden ob 19. uri. Ob 23.30 pa se bodo s štarta pognali še tisti, ki bodo morali premagati stokilometrsko razdaljo. Ostale razdalje pridejo na vrsto v sobotnih dopoldanskih urah. Štart teka na 50 kilometrov bo tudi tokrat v Vipavskem Križu.

In kdaj lahko prve tekmovalce, na tisti najdaljši razdalji, pričakujemo v cilju, ki bo v Vipavi?

Računam, da bo prvi tekmovalec prečkal ciljno črto že v soboto okrog 15. ure. Na štartu je nekaj res vrhunskih tekačev, zato lahko upravičeno pričakujemo kar nekaj takih, ki bodo razdaljo zmogli v manj kot 24-ih urah. Med njimi seveda pričakujemo tudi domačega favorita, Andija Mamiča.

UTVV

Bo možno tudi tokrat tekmovalce v živo spremljati preko vaše spletne strani?

Ja, seveda. Doslej je bilo možno tekačem in tekačicam slediti le preko GPS povezave, letos pa uvajamo novost. Prenos v živo bo na naši spletni strani in bo trajal od sobote zjutraj do sobote zvečer. V studiu bomo imeli komentatorja, kamera pa bo tekmovalce spremljala tudi na progi.

Kako bo pa z Ultratrailom v prihodnjem letu? Se vračate v spomladanski termin ali pa morda ostajate v jesenskem?

Ne, naslednji Ultra trail Vipavska dolina bo na sporedu že čez pol leta, dogodek bo potekal med 6. in 8. majem 2022.

Hvala.

 

* Naslovna fotografija: Peter Koren

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #intervju, #turizem, #vipavska dolina, #šport, #zabava, #tek

Kolofon