Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vse je res! Andreja Slokar je stopila na najvišjo stopničko tekme svetovnega pokala v avstrijskem Lechu!

Fanatastično, izjemno in pravzaprav malce pričakovano. Prej ali slej. Meteorski vzpon Andreje Slokar je danes doživel nov vrhunec v avstrijskem Lechu, z zmago na edini letošnji paralelni tekmi za svetovni pokal. 24-letna Ajdovka je vse skupaj napovedala že z drugim mestom v kvalifikacijah, finalne vožnje pa odpeljala suvereno in se v cilju prešerno razveselila svojega doslej najvejega uspeha v karieri. Za piko na i pa ji pripada še trenutno vodilna pozicija v točkovanju svetovnega pokala. Čestitke!

Pred skorajda natančno letom dni smo na našem spletnem portalu zapisali, da je Andreja Slokar dosegla dvojne stopničke na tekmi za evropski pokal v švicarski Diavoletti. Kar je bilo za "tiste čase" super in obenem napovednik vsega kar se je nato zgodilo v 365-ih dneh. Sledila je prva uvrstitev v finale tekme za svetovni pokal, pa prve osvojene točke svetovnega pokala, prva uvrstitev med deseterico v svetovnem pokalu, fantastično peto mesto na svetovnem prvenstvu v Cortini D'Ampezzo, najboljša veleslalomska uvrstitev v karieri in danes, kar nekako logično, a seveda ne samoumevno, prve stopničke v svetovnem pokalu. In da je vse skupaj še slajše, prva zmaga v svetovnem pokalu.

Andreja Slokar 2021 zmaga Lech

Zgodilo se je v Lechu, v Avstriji, na posamični paralelni tekmi, ki jo je zaznamovalo močno sneženje in dejstvo, da se je bilo za uspeh potrebno močno potruditi že v kvalifikacijah. Tam so tako obstale take asinje kot so Lara Gut Behrami, Katarina Liensberger, navsezadnje tudi Slovenki Meta Hrovat in Ana Bucik. No, tekmi pa so se odpovedale Mikalea Shiffrin, Petra Vlhova in Federica Brignone. Paralelna tekma, na kateri tekmovalki dirkata druga ob drugi, na enakih a skrajšanih veleslalomskih progah, bo sicer tudi del olimpijskih iger v Pekingu 2022, a le kot ekipni dogodek.

Andreja Slokar 2021 zmaga

Andreja Slokar je v gostem sneženju sicer izgubila prvo tekmo finala, a je v odločilnem dvoboju premagala najhitrejšo iz kvalifikacij, Theo Louise Stjernesund in zmagala s skupno 0,05 sekunde. In tako se je zgodila njena prva zmaga v svetovnem pokalu. Prejšnji najboljši rezultat Slokarjeve pa je bilo osmo mesto na slalomu ob koncu prejšnje sezone v švicarskem Lenzerheideju. »Vsekakor to ni isto kot zmagati v pravem slalomu ali veleslalomu, vendar sem uživala. Lepo je. To je bila odlična izkušnja. Resnično uživam v paralelnem smučanju, čeprav ga ne treniram veliko. Zabavno je, rada tekmujem, ko imam nekoga, ki ga vidim ob sebi.« je dosežek pokomentirala prva Ajdovka z zmago na tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Andreja Slokar 2021 zmaga Lech 2

Stjernesundova norveška rojakinja Kristin Lysdahl je v dvoboju za tretje mesto premagala svetovno prvakinjo Marto Bassino iz Italije, druga slovenska finalistka, Tina Robnik, pa je ob koncu zasedla prav tako zelo dobro osmo mesto. Slokarjeva je pot do zmage tlakovala najprej z zmago v osmini finala, ko je bila boljša od Francozinje Coralie Frasse Sombet, v četrtfinalu je premagala Švedinjo Saro Hector, v polfinalu pa je "padla" Kristin Lysdahl.

Simpatična Ajdovka je do prve zmage v svetovnem pokalu prišla v svojem 19. štartu na tekmi najvišjega svetovnega ranga. Jutri bo na istem prizorišču še moška preizkušnja. Od Slovencev bodo na štartu Žan Kranjec, Štefan Hadalin in novinec v svetovnem pokalu, Rok Anžoh.

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #smučanje, #novice, #ajdovščina

Kolofon