Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pilonova galerija vabi na ogled del, ki so nastala v času koronakrize na Goriškem

V petek, 19. novembra bo v Pilonovi galeriji na ogled nova razstava z naslovom Umetnost v času koronakrize na Goriškem. Svoja dela, ki so nastajala od marca do septembra 2020, bo razstavilo 14 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na Goriškem. Projekt Umetnost v času koronakrize na Goriškem nastaja v sodelovanju z Mestno galerijo Nova Gorica. Slavnostnega odprtja zaradi zelo slabih epidemičnih razmer ne bodo izvedli.

Pilonova galerija Ajdovščina in Mestna galerija Nova Gorica sta v letu 2020 objavili poziv za sodelovanje pri projektu Umetnost v času koronakrize na Goriškem, namenjeno umetnicam in umetnikom, ki živijo v Goriški regiji in ki izvirajo iz imenovanega območja, ter aktivno ustvarjajo na različnih področjih vizualne in intermedijske umetnosti. V skladu s pozivom so umetniki sodelovali z deli, ki so nastajala od 12. marca 2020 dalje, ko je bila v Sloveniji razglašena epidemija koronavirusa. Poziv je bil odprt do 1. septembra 2020.

Zanimalo nas je, kako se odziva aktualna umetnost na družbeno stanje zaradi epidemiološke krize ter na dejstva, kjer še najbolj izstopata prav strah in negotovost. Tematika umetniških del nedvoumno priča o tem, kako je stanje, ko smo se primorani odpovedati temeljni potrebi človeštva, fizičnim stikom, močno zarezalo v delovanje družbe nasploh, in kako le ta poskuša ohranjati izjemno pomembno aktivno povezanost in solidarnost v družbi.

Razstavljajo: Salvatore Calì, Tea Curk Sorta, Društvo Kumšt, Jana Humar, Boštjan Kavčič, Anja Kranjc, Ana Maraž, Vanja Mervič, Andrej Perko, Ivan Skubin, Tamara Stibilj, Tina Volarič, Simon Vovk in Tomaž Zarifa.

Sodelujoči so se na poziv lahko odzvali z do petimi deli po lastni presoji, pri čemer se jih v likovni zvrsti ni omejevalo, omejitev je bila tematska in časovno vezana na obdobje, ko je Slovenija prvič na področju celotne države razglasila epidemijo. V letu 2021 sta selektorici Pavla Jarc (direktorica Mestne galerije Nova Gorica) in Tina Ponebšek (direktorica Pilonove galerije Ajdovščina), izmed triindvajsetih prijavljenih, izbrali štirinajst ustvarjalk in ustvarjalcev s področja slikarstva, kiparstva, ilustracije in fotografije.

Ob razstavah v Pilonovi galeriji in v Mestni galeriji Nova Gorica bo izšel skupen katalog v slovenskem in angleškem jeziku, s predstavitvami umetnic in umetnikov ter njihovih del.

Ob razstavi spremljevalnih dogodkov v živo ne bomo organizirali, ker želimo pripomoči k čimprejšnji ustavitvi epidemije z zmanjševanjem fizičnih stikov. Bo pa razstava v Pilonovi galeriji, v skladu v veljavnimi odloki Vlade RS, na ogled individualnim obiskovalcem do četrtka, 30. decembra 2021, od 7. do 28. januarja 2022 pa v Mestni galeriji Nova Gorica.

Dela umetnic in umetnikov bomo redno predstavljali na spletni strani in družabnih omrežjih.

 

* Vir: Pilonova galerija Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon