Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Malo nesoglasij staršev in malo pozitivnih testov v osnovnih šolah na Ajdovskem

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus je včeraj na osnovnih šolah na Ajdovskem, po navedbah povprašanih ravnateljev, povečini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, prav tako je bilo dokaj malo takih, ki jim je test pokazal pozitiven rezultat.

Na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina je samotestiranje steklo brez težav, tudi pri najmlajših učencih, je povedala ravnateljica Irena Kodele Krašna. Mnogi so postopek vadili v preteklih dveh dneh že doma. "Učenci, s katerimi sem se pogovarjala, so z nestrpnostjo pričakovali začetek samotestiranja, vendar brez strahu pred njim," je povedala. Ravnateljica je dobila nekaj, kot se je izrazila, nesramnih odzivov staršev, a jih ni bilo veliko. Drugi so jih le obvestili, da bodo otroci zaradi nestrinjanja s samotestiranjem ostali doma. "Le dva učenca od 745 sta prišla v šolo kljub temu, da se starši niso strinjali s samotestiranjem, zato smo jih poklicali, naj pridejo po otroka," je povedala. Testiranje je pokazalo le en pozitiven rezultat, skupno število otrok, ki nimajo soglasja staršev za samotestiranje, pa je 20. Le ti bodo šolanje nadaljevali od doma. Na šoli so sicer trenutno v karanteni trije od skupaj 36 oddelkov, nekaj zaposlenih ali učencev pa je covid-19 tudi prebolelo.

Tudi na Osnovni šoli Šturje včerajšnja sreda ni prinesla večjih težav. "Včeraj smo imeli en pozitivni vzorec, ki pa se je danes na PCR pokazal negativen. Zaenkrat imamo šest učencev, ki se izobražujejo na daljavo, torej niso dobili soglasja za samo-testiranje. Štirje učenci naj bi soglasje prinesli jutri," je sporočila tamkajšnja ravnateljica Lea Vidmar. Protokol ob morebitnem pozitivnem testu otroka zahteva, da takoj pokličejo starše, da ga pridejo iskat. Do prihoda staršev pa otrok počaka v  izolacijskem prostoru. "Razred imamo ta dan v popolnem »mehurčku«. Čaka se pozitiven PCR test. Šele potem se razred napoti v karanteno, saj drugače starši niso uporavičeni do karantene. To pride v poštev predvsem pri mlajših, ker ne morejo biti sami doma," je še dodala ravnateljica OŠ Šturje.

Še skok na Goro. Na Colu so po besedah ravnatelja Jerneja Ferjančiča prejeli čisto vsa soglasja staršev za samotestiranje zato je šolski dan potekal normalno. Je pa samotestiranje odkrilo dva pozitivna rezultata, ki pa sta bila kasneje na PCR testu negativna, zato sta se otroka danes že vrnila v šolske klopi. Nekaj podobnega je bilo tudi na Otlici. Ravnateljica Danijela Likar je takole opisala včerajšnji dan, "K včerajšnjem samotestiranju so vsi starši učencev naše šole pristopili zelo odgovorno in podali soglasje k samotestiranju za vse učence, ki ne izpolnjujejo pogojev prebolevnosti ali cepljenja. Slabe volje ali negodovanja s strani staršev ni bilo, za kar se jim iskreno zahvaljujem, saj z mirnim in odgovornim pristopom do samotestiranja lahko največ naredimo v tej situaciji. Nekateri starši so na vodstvo šole naslovili vprašanja, o katerih smo se odkrito pogovorili že v dneh pred prvim samotestiranjem v šoli. Nekaj družin pa je svoje otroke že doma pripravilo na ta dan tako, da so z otroki opravili samotestiranje v domačem okolju."

V Dobravljah, kjer se skupaj s podružnicami v Skriljah, Vipavskem Križu, Črničah in Vrtovinu, izobražuje 536 učencev je, po besedah ravnateljice Mirjam Kalin, včerajšnje testiranje odkrilo en pozitiven rezultat, ki je bil kasneje potrjen tudi na PCR testiranju. Večina otrok je v šolo prinesla soglasja staršev, trije pa so taki, kjer se starši nestrinjajo z ukrepom. Trenutno je v karanteni pet oddelkov, po dva v Dobravljah in Skriljah, en pa v Črničah.

 

* Naslovna fotografija je simbolična // Unicef

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #izobraževanje

Kolofon