Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na Finskem super bera slalomskih točk za Andrejo Slokar

Karierni vzpon 24. letne alpske smučarke iz Ajdovščine se je nadaljeval tudi na severu Evrope, na dveh slalomih za svetovni pokal v finskem Leviju. Andreja Slokar je sobotno preizkušnjo končala na izjemnem četrtem mestu, po tem, ko je po prvem teku zasedala mesto med prvo trojico. Nedeljski slalom pa se ji ni posrečil v popolnosti, kljub vsemu pa je uspela »izvleči« solidno petnajsto mesto. Rdečo majico vodilne v svetovnem pokalu pa je moral predati Slovakinji Petri Vlhovi, dvojni zmagovalki sporeda v Leviju.

Najboljše alpske smučarke so uvod v slalomske preizkušnje sezone 2021/22 pričele visoko na severu Evrope, kjer je v teh dneh praviloma bolj temno kot pa svetlo. Finsko prizorišče Levi je sicer tradicionalno prizorišče slalomskih tekem, le da so tokrat, zaradi epidemioloških razmer, ves program zasedla dekleta. Dobra bera točk in rezultatov v prejšni sezoni je Slovenkama Ani Bucik in Andreji Slokar prinesla mesto med prvo jakostno skupino, kar lahko precej pripomore k boljšim razmeram na progi, a še vedno mora biti tekmovalna forma na dovolj visoki ravni, da je ob koncu dneva dovolj razlogov za nasmeh na obrazu.

Fotografija: World Cup Levi // Facebook

Andreja Slokar je pred tekmo, v njenem slogu, tarnala nad ne najboljšo formo v zadnjih dneh, prav tako ni bila najbolj prepričana v svojo slalomsko pripravljenost, po bolečem padcu in udarcu v glavo na poletnih treningih. A kot je to že večkrat dokazala, tekma je nekaj povsem drugega kot trening in pravi mojstri in mojstrice pokažejo največ, ko je to najbolj pomembno. "Ne vem. Vsak dan smučam bolje, sem pa imela v zadnjem mesecu padec forme in se počasi sestavljam. Poleti sem smučala res dobro, potem pa sem na enem od treningov padla in se udarila v glavo, zato se ne počutim najbolj suvereno. V lanski sezoni sem na treningih pred tekmo smučala res slabo in me je že malo grabila panika. Potem sem na tekmi le smučala precej bolje." je slovenskim novinarjem dejala pred finskima tekmama za svetovni pokal.

No, že v sobotnem dopoldnevu je popolnom demantirala svojo petkovo izjavo in že v prvem teku pokazala kam trenutno sodi v svetovni slalomski konkureci. Na vrh ali pa čisto blizu njega. Izjemna prva vožnja, morda najboljša v karieri, je bila dovolj za visoko tretje mesto. Pred njo pa le slalomski kraljici zadnjih let, Petra Vlhova in Mikalea Shiffrin. Pa ne prav daleč spredaj. Da bi ji pritisk ali pa trema preveč ponagajali pred drugo vožnjo se ni bilo za bati. Tudi to je že večkrat dokazala v zadnjem letu dni. S štarta se je pognala odločno in pogumno, morda celo s preveliko željo po morebitni zmagi in s premajhno po ubranitvi tretjega mesta. A natančnejšo analizo o tem bodo seveda poiskali v njeni ekipi ali pa znotraj slovenske reprezentance. Ob prihodu v cilj je namreč zmanjkalo 28 stotink za prevzem vodstva, obe superslalomistki, ki sta še bili na štartu, pa sta s progo opravili dovolj suvereno, da sta ostali tam kjer sta bili. Andreji Slokar je tako pripadlo nehvaležno četrto mesto, a v tem primeru lahko rečemo še kako hvaležno, če vemo, da je bila to šele njena 20. tekma v svetovnem pokalu. "Glede na vožnje, ki sem jih kazala poleti, to nista bili moji dve najboljši vožnji. Naredila sem dosti napak, kar se mi je videlo tudi na obrazu. Že po prvem teku sem bila zelo presenečena, da sem bila sploh tretja s tako vožnjo. Res je, da je to moj najboljši rezultat v slalomu, to je vse v redu in prav, a ne skrivam želje, kaj bi rada. Za jutri si samo želim, da bi bil moj pristop pravi in popravim napake iz danes," je za Smučarsko zvezo Slovenije povedala Slokarjeva. Samokritičnost »par excellence« bi lahko rekli. 

Nedeljsko jutro je tako še povečalo apetite navijačev in kar precej se je vleklo do ne najbolj idealne številke 15, ki jo je Andreja Slokar sama izžrebala večer pred tekmo. Znova odločno s štarta in super vmesni čas, nato pa napaka, ki jo je na položnem delu drago stala. Potrebna hitrost za vrhunski izid je šla po zlu in Slokarjeva je do ciljne črte ubranila, kar se je pač ubraniti dalo. Dovolj za 16. čas prve vožnje. Nekako podobno bi lahko opisali tudi drugi nastop, morda kakšna napakica preveč in kakšna izkušnja premalo, v finalu je namreč na zgornji ravnini znova izgubila pol sekunde, po hitrem zaključku pa nadoknadila 25 stotink. Po prihodu vseh tekmovalk v cilj je to pomenilo končno petnajsto mesto, kar še zdaleč ni rezultat po katerem bi bilo potrebno biti razočaran. No navijači se hitro razvadimo in pričakovanja se mnogokrat odlepijo od realnosti. "Verjetno takšna kot sem navadno, z današnjim dnem ne bi bila zadovoljna. Če pa pogledamo malo boljše, sem danes prvi tek začela ravno tako, kot sem si ga želela. Sem začela z veliko samozavestjo, ki je že dolgo časa nisem čutila pri sebi. Potem se mi je zgodila tista napaka na ravnini, kjer sem izgubila dosti časa. Od tam naprej je bilo tako, kot bi se malo zablokirala in drugi tek je to le še potrdil. V drugo sem ves čas vozila z neko rezervo, da ne bi še enkrat naredila kakšne napake. Dan rezultatsko ni dober, po drugi strani pa sem prvi tek končno začela tako, kot bi ga jaz rada. To kar se je zgodilo v drugem teku, se pač je, to je šport. Tega rezultata si ne smem vzeti preveč k srcu, saj te to na koncu preveč izčrpa," je povedala mlada Ajdovka, ki jo že prav kmalu čaka pot »čez lužo«, v Killington, v Vermontu v ZDA bosta 27. in 28. novembra na sporedu drugi ženski veleslalom in tretji ženski slalom sezone 2021/22.

Fotografija: World Cup Levi // Facebook

Ob tem še dodajmo, da se je Slokarjeva na Finskem (začasno?) poslovila od rdeče majice vodilne v svetovnem pokalu. Z njo se lahko sedaj pohvalita Američanka Mikaela Shiffrin in Slovakinja Petra Vlhova, ki sta po štirih tekmah zbrali 260 točk, na tretjem mestu pa je najboljša ajdovska smučarka vseh časov, ki jih je doslej nabrala 184. 

Za konec pa še malce severnoprimorskega slalomskega rivalstva. Novogoričanka Ana Bucik je v soboto zaostala za Slokarjevo, a vseeno zasedla solidno 11. mesto. Nedeljska tekma pa se je zaključila po okusu novogoriških navijačev, ki so lahko več kot zadovoljni s sedmim mestom 28-letnice.  A v skupnem slalomskem seštevku je vendarle v prednosti Ajdovka, ki ima šest točk več kot tekmica in obenem kolegica iz slovenske reprezentance. 

REZULTATI SLALOMA NA FINSKEM 

 

* Naslovna fotografija: Slo Ski Alpine Team // Facebook

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #smučanje

Kolofon