Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na Waldorfski šoli v Ajdovščini s skupnimi močmi uredili park pred šolo

Tudi Waldorska šola, ki jo v Ajdovščini obiskuje precej učenk in učencev, lepo skrbi, da šolanje poteka v razredih in ne doma. Vsa soglasja staršev za samotestiranje so v šoli in pouk poteka normalno. Predvsem pa so starši in učitelji zadovoljni, da jim je s skupnimi močmi uspelo urediti park pred šolo s čimer zagotavljajo spodbudno okolje za bio-psiho-socialni razvoj otrok.

Na Waldorfdski osnovni šoli v Ajdovščini so prejšni teden začeli s samotestiranjem učenk in učencev, prvi rezultati pa so spodbudni, saj noben test ni pokazal pozitivnega rezultata. A vseeno tudi tam koronavirus ni imun, saj je bil en razred  v karanteni. "S starši, ki otrok niso poslali v šolo, se še pogovarjamo in  z veseljem ugotavljam, da se s pogovorom da marsikaj doseči. Kar nekaj staršev je mnenje že spremenilo in soglasja poslalo. Verjamem, da bomo do ponedeljka imeli soglasja vseh. Nihče si ne želi pouka na daljavo." je v petek na naše vprašanje odgovorila ravnateljica Simona Paljk.

Predvsem pa so na Waldorfski šolo veseli ureditve parka pred stavbo, ki bo odslej služil za kakovostnejše izobraževanje. Minilo je namreč več kot dve leti, odkar so starši in učitelji Waldorfske šole Primorska začeli razmišljati o tem, kako bi učencem uredili prostor za igro, ki bi jim v največji moči zagotavljal spodbudno okolje za bio-psiho-socialni razvoj.

Lep in velik park, v zavetju visokih dreves, je ponudil možnost sanjarjenja, kakšno igrišče bi lahko otrokom ponudili. Ko so staknili glave, so se začeli risati obrisi igrišča z elementi, ki bi naj nudili obilo možnosti za prosto igro, za razvijanje gibalnih sposobnosti in tudi možnost umika v svet miru. In začelo se je zbiranje materiala. Najprej so pripeljali stara hrastova in akacijeva debla. Nato se je ponudila priložnost, da pridobijo velike plastične cevi, ki bi služile za prehode pod zemljo. Zgrabili so jo z obema rokama. Ko se je v Ajdovščini začela graditi stanovanjska soseska, so se dogovorili za dovoz zemljine, ki bi služila za osnovno obliko hribčkov. Res so jim jo pripeljali in otroci so dobili osnovo za igro. Hribčki so hitro dobili utrjene potke, ki so jih stlačile hitre noge. Žal pa so poleg zemlje dobili tudi obilo proda, ki so ga morali odstraniti. Med čakanjem na končno obliko igrišča se je ponudila nova priložnost, in sicer da zunaj pripravijo pitnik. Čudovito skalo so najprej obdelali mojstri iz Kamenj, na končno lokacijo pa so jo dostavili z viličarjem.

Waldorf 2021

Svoje so dodali tudi starejši učenci in učenke šole, ki v sklopu pouka v 4. r. zgradijo enostaven objekt. Šestošolci so zgradili temelj, na katerega so postavili hiško, petošolci pa nosilec za klop. Oboje lepo zaključuje skupno obliko zunanjega prostora. Po skoraj letu čakanja so pripeljali zemljo za vrhnji sloj na hribčkih. Z delovno akcijo, na kateri so sodelovali starši otrok, so najprej odstranili odvečno kamenje in hribčke prekrili z debelo plastjo zemlje, za konec pa še posejali travo.

Waldorf 2021

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili za pomoč pri pripravi parka vsem udeleženim, še zlasti Miranu Ipavcu za les, družini Trampuž za zemljo, podjetju Kolektor za osnovo hribčkov, kamnoseštvu Mužina za skalo, družini Vodopivec za ustvarjanje pitnika, Lucijanu Vovku za delo z viličarjem, Občini Ajdovščina za plastične cevi, podjetju Marmet za pomoč pri izdelavi igral, sodelavcem za podporo in staršem za pomoč.

Naj igrišče služi svojemu namenu – brezmejni igri in ustvarjanju otrok Waldorfske šole Primorska.

 

* Vir in fotografije: Waldorfska šola na Primorskem

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #šolstvo, #izobraževanje, #prostovoljstvo

Kolofon