Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V novogoriškem gledališču premiera predstave o tridesetletnicah

V SNG Nova Gorica bodo drevi krstno uprizorili tragikomično predstavo z naslovom Tridesetletnice, za katero sta besedilo spisali Eva Mahkovic in Tereza Gregorič, režirala pa jo je Tijana Zinajić. Po režiserkinih besedah je igra, ki govori o prijateljstvu in je obenem tudi kritika sodobne družbe, v prvi vrsti predstava o zapoznelem odraščanju.

Leticija, Antea in Lana Berta so odrasle punce in že nekaj časa prijateljice. Leta 2021 se znajdejo na prehodu v trideseta in iščejo smisel življenja. Tema, ki se sama ponuja v komično obdelavo, je srž nove polnokrvne in aktualne družbenokritične komedije, ki jo bo s svojo žlahtno režijsko taktirko oblikovala Tijana Zinajić, podpisana tudi pod režijo Realistov. Tridesetletnice se po eni strani spopadajo z idejo sodobne ženske, ki so jo izoblikovale v času študija in v zgodnjih dvajsetih, ko je idealizem še močan, zdaj pa se soočajo z resnično družbo in svojo vlogo v njej. So res (lahko) tako svobodne, kot si mislijo? So odločitve res njihove ali jih v večini usmerjajo pričakovanja drugih?  

Tereza Gregorič // Fotografija: Facebook

Takole bi lahko na kratko opisali predstavo, ki jo bodo nocoj krstno zaigrali v novogoriškem gledališču. Besedilo zanjo je delo pisateljic in dramaturginj Eve Mahkovic in Ajdovke Tereze Gregorič, ki jima ta tema ni tuja. Kot pripadnici generacije v svojem delu večkrat obravnavata svoje stiske hkrati iskreno in z ironično distanco. Predstavo pa je v režijske roke vzela Tijana Zijanić.

Več o predstavi in nakup vstopnic najdete na spletni strani SNG Nova Gorica.

 

* Naslovna fotografija: Peter Uhan // SNG Nova Gorica

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #gledališče

Kolofon