Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Šolarji iz Vrtovina zmagovalci natečaja Mladih raziskovalcev evropske dediščine

Z lepim priznanjem se lahko pohvalijo na Osnovni šoli Vrtovin. Na natečaju Mladih raziskovalcev evropske dediščine so bili, med več kot stotimi prispelimi prispevki iz cele Evrope, izbrani kot najboljši v starostni skupni od 6 do 10 let. Nagrado jim je prineslo raziskovanje obrtne dediščine potoka Vrtovinšček. Čestitke.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina je osnovni namen natečaja spodbujanje mladih k ustvarjalnemu raziskovanju, spoznavanju in razumevanju kulturne dediščine v lokalnem in širšem evropskem prostoru. Na natečaj je prispelo preko 100 nalog iz desetih držav, kar 20 je bilo slovenskih. V kategoriji 6 do 10 let je ena od petih zmagovalk Podružnična šola Vrtovin, z raziskovalno nalogo o obrtni dediščini na potoku Vrtovinšček.

»To je zelo velika stvar,« je ponosna ravnateljica OŠ Dobravlje Mirjam Kalin: »Vrtovin je majhna podružnica, na kateri delajo same čudeže!« Mentorici raziskovalne naloge sta bili Tanja Maver Jamšek in Polona Žorž. Raziskovalno delo je trajalo dve šolski leti, saj je bilo nabranega gradiva ogromno. Sodelovali so vsi šolarji zadnjih dveh generacij. Delo je potekalo tako, da so najprej zbirali gradivo na terenu – doma in pri drugih virih v vasi – nato pa so v šoli pregledali nabrano. Vaščani so sodelovali z velikim veseljem, tako da je med nabranim gradivom kar nekaj pomembnih biserov, ena od večjih pridobitev so tudi stari še neobjavljeni posnetki. Rezultate dveletnega dela so strnili v brošuro z naslovom Malni, žage in fužine na Vrtovinščku, zbirka spominov in pričevanj Vrtovincev. Septembra so v okviru Dnevov slovenske kulturne dediščine v šolski dvorani priredili tudi razstavo, ki si jo je ogledalo mnogo obiskovalcev. V teh dneh pa je prispela še novica o zmagi na mednarodnem natečaju, ki ga je koordiniral Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenija.

Vrtovin

Mentorici Tanja in Polona sta navdušeni, predvsem pa hvaležni otrokom, njihovim staršem in domačinom v Vrtovinu, pa ekipi iz matične dobravske šole za pomoč in ravnateljici šole za podporo. Snujejo pa že prihodnje naloge – v Vrtovinu je veliko idej – ne želijo še izdati kam bodo pluli, zagotovo pa bodo nadaljevali v začrtani smeri.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #izobraževanje, #kultura, #vrtovin, #šolstvo

Kolofon