Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

100 ob Mrzli reki: »Dokaz, da delamo dobro, da se tekači pri nas dobro počutijo«

Pred dnevi smo poročali o več kot uspešni četrti izvedbi ultra tekaške prireditve 100 ob Mrzli reki, ki se je v soboto odvila na najbolj priljubljenem tekaškem krogu v Ajdovščini. Tekmovanje je obenem štelo tudi za prve državne naslove v teku na 100 kilometrov, zmagovalca sta postala Luka Videtič in Marina Potrč, ki sta ob tem seveda postavila tudi nove državne rekorde. Danes pa objavljamo še uradno poročilo organizatorja prireditve.

Ultra tekaški dogodek 100 ob Mrzli reki, ki je bil predviden v soboto, je bil zaradi napovedane močne burje prestavljen na nedeljo, 12. 12. 2021. Kot se je izkazalo, je bila odločitev zelo dobra, saj se je nedelja zbudila v čudovito jutro. Ultra tekaški izziv, ki ga organizira Športno društvo Tekači Vipavske doline, vsako leto privablja več tekmovalcev. Letošnje izvedbe se je tako, kljub ukrepom za preprečevanje širjenja epidemije Covid-19, udeležilo rekordno število tekmovalcev. Predsednica organizacijskega odbora 100 ob Mrzli reki, Alenka Čadež Kobol,  je ob tem dejala: »Zares smo veseli, da nam je uspelo privabiti toliko tekačev, to je dokaz, da delamo dobro, da se tekači pri nas dobro počutijo, vliva nam upanje, da bo dogodek v naslednjih letih še rastel.« Od prijavljenih 300 tekmovalcev jih je bilo na startu 244,  od tega 69 v kategoriji posamično in 175 v štafetah.

100 ob Mrzli reki 2021_173

Letos so se tekmovalci prvič pomerili tudi za Prvenstvo Slovenije v teku na 100 kilometrov. Če so se torej v prejšnjih letih postavljali neuradni, so se letos prvič postavili uradni državni rekordi v teku na 100 kilometrov.

Med moškimi je tako prvo mesto zasedel Luka Videtič in državni rekord postavil v času 7:37:55. S časom 7:59:25 je postal državni podprvak Marko Tomažin, tretje mesto pa je zasedel Adrijano Vrbetič s časom 7:59:26.

Prvo mesto pri ženskah je zasedla  Martina Potrč in državni rekord postavila v času 8:32:57, drugo mesto Nataša Robnik s časom 8:39:59, tretje mesto pa Alenka Pavc s časom 9:14:51.

V solo teku na 75 kilometrov je na štartu stalo 5 tekačev, na cilj sta prispela dva, Jernej Pikel na prvem mestu in Nino Kličič na drugem mestu.

Solo so se tekači pomerili še v teku na 50 kilometrov. Zmagovalec v kategoriji je bil Miha Petek, na drugem mestu Jože Kopinč, na tretjem pa Marko Bolha. Pri ženskah pa prva Alma Rihtaršič, druga Polona Thuma, tretja pa Janja Miklič.

Posebnost sobotnega izziva je tudi štafetni tek. Štafete, ki štejejo 5 članov, od teh morata biti dve članici ženskega spola, so se pomerile v kategoriji 100, 75 in 50 kilometrskega teka. ŠD Tekači Vipavske doline poudarjajo, da štafetni teki pri tekačih vzpodbudijo motivacijo, saj se člani štafet med seboj podpirajo in vzpodbujajo.

100 -2021_7

Pri štafetnem teku na 100 km je sodelovalo 6 štafet.  Prvo mesto je zasedla štafeta Nanos Podnanos 1 v sestavi Klementina Lemut, Melita Lemut Bajec, Uroš Vodopivec, Jurij Vidrih in Stojan Rodica. Drugo mesto štafeta Urbani tekači 1 v sestavi Jasna Platovšek, Jasmina Kozina Praprotnik, Urban Praprotnik, Bogdan Kozina, Matjaž Bohinc. Tretje mesto pa štafeta AK Škofja Loka, sestavljali so jo tekači Jan Habjan, Bine Križaj, Dora Suljanović, Tjaša Rupar in Lan Kavčič.

Pri štafetnem teku na 75 km je bila zmagovalna ekipa Nanos Podnanos 2, v sestavi Varineja Drašler, Petra Tratnik, Stanko Zupan, Tomaž Ferjančič in Marko Trat, drugo mesto je zasedla štafeta Nextlevel 1 v sestavi Vasja Pahor, Aleksandra Fortin, Jana Kotar Ilijaš, Bojan Skočir in Aleš Kokot, tretje mesto pa štafeta GJV Idrija v sestavi Pia Bogataj, Tina Vončina, Gal Primozic, Lana Mohorič in Jakob Rožič.

Tekači so se pomerili tudi v štafetnem teku na 50 km, v tej kategoriji pa je štafeta Nanos Podnanos 3 zasedla prvo mesto, štafeto so sestavljali Ervin Furlan, Ana Čufer, Primož Cergolj, Lucija Krkoč in Jernej Krkoč. Drugo mesto je zasedla ekipa TVD 1 Brzina v zasedbi Žan Žgavc, Klara Ljubi, Sebastjan Puš, Tea Oberdank in Rok Godler. Tretje mesto pa ekipa Koštrunčki v zasedbi Tomaž Rep, Petra Forjanič, Robert Petrovčič, Rebeka Petrovčič in Jaka Grže.

100 -2021_9

Že nekaj letna prijateljska vez z Atletskim klubom ultramaraton Slovenija, organizatorjem ultra teka pod imenom Slovenski 12-urni tek, je prinesla dodaten ultra tekaški izziv za tekače. Tekači, ki so se udeležili omenjenega teka, ki je bil 22. avgusta v Kranju, in ki so tekli 100 kilometrov 100 ob Mrzli reki v Ajdovščini, so bili nagrajeni z nazivom » SLOVENSKI ULTRAMARATONEC IN SLOVENSKA ULTRAMARATONKA 2021«.  Naziv so prejeli: Marko Femc, Marjeta Gomilšak, Boris Ivanovič, Uroš Košir, Mirko B. Miklič, Nataša Robnik, Smilja Rosić, Luka Videtič, Boštjan Schönlieb, Domen Kozjek in Tomaž Kališnik.

100 -2021_4

Tekači Vipavske doline čestitamo vsem tekačem in novim državnim rekorderjem. Kljub prestavitvi dogodka in ukrepom za preprečevanje epidemije Covid-19 je bila udeležba na dogodku izjemna. Zahvala gre tudi prostovoljcem, 100 jih je poskrbelo, da je bilo v nedeljo, ob 6. uri zjutraj, vse na svojem mestu, da je vse teklo kot predvideno, ter da so raglje drdrale. Z mislijo na naslednje leto in na že šesto izvedbo ultra tekaškega izziva 100 ob Mrzli reki, že snujemo nove ideje za naslednji ultratekaški izziv.

100 ob mrzli reki, Ajdovščina - Oton Naglost 32

 

* Vir in fotografije: Organizacijski odbor 100 ob Mrzli reki

 

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport, #novice, #ajdovščina, #reportaža

Kolofon