Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Marjuti Slamič Severjeva nagrada za stvaritve v poklicnih gledališčih

Severjevi nagradi za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih gresta letos v roke Marjute Slamič in Blaža Setnikarja. Ajdovska igralka, članica ansambla Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici, nagrado prejme za vlogo Bogdane v komediji Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v režiji Jureta Novaka. Podelitev bo potekala nocoj v Škofji Loki. Čestitke.

Nagrado Sklada Staneta Severja za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih letos prejmeta Blaž Setnikar, član ansambla Prešernovega gledališča Kranj, in Marjuta Slamič, članica ansambla Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici.

Slamičeva nagrado dobi nagrado za vlogo Bogdane v komediji jerebika, štrudelj, ples pa še kaj Simone Semenič. »Zdi se, da je Marjuta Slamič v vlogi Bogdane prav ona tista, ki vseskozi poganja dogajanje, mu daje takt in spodbuja radoživost. Vsega tega pa ne omogoča le dramaturška umeščenost lika, temveč predvsem pripravljenost interpretke za ansambelsko igro, njen občutek za soigralce ter seveda njena igralska prezenca. V vlogi farovške gospodinje je dar za naravno in detajlirano podajanje – tako tipičen za Marjutino igro pred kamero – nadgradila s smislom za komično, čutnostjo in primorskim temperamentom. Pri tem je izkoristila vse prednosti izražanja v domačem, ajdovskem narečju. Marjuta Slamič je Bogdano oblikovala s toplino in pretanjenim razumevanjem »malega človeka«, zato ni presenetljivo, da gledalci takoj »kupimo« in vzljubimo to polnokrvno, tako rekoč kosmačevsko figuro,« je v obrazložitvi zapisala žirija. 

Marjuta Slamič 2021

Drugi Severjev nagrajenec, Blaž Setnikar, je v uprizoritvi Strahovi Henrika Ibsena v režiji Igorja Vuka Torbice upodobil Osvalda Alvinga, v Škofjeloškem pasijonu Očeta Romualda/Lovrenca Marušiča v režiji Jerneja Lorencija pa Slehernika.

Severjeva nagrada za študenta dramske igre je letos skupinska in je pripadla Diani KolencMaksu Dakskoblerju in Nejcu Jezerniku za vloge v predstavi Noži v kurah Davida Harrowerja. Študentje so namreč skozi poglobljeno in analitično branje drame ustvarili zahtevno, večplastno in prepričljivo sliko zapletenih medčloveških odnosov.

Severjeve nagrade poleg nagrad nekoliko starejšega Borštnikovega srečanja in skoraj sočasno ustanovljenega Tedna slovenske drame v Kranju ostajajo ene najprestižnejših gledaliških priznanj. Podeljuje jih sklad, ki so ga v Škofji Loki ustanovili v letu po igralčevi smrti, njegovo delo pa podpirajo občina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in donatorji.

 

* Fotografije: SNG Nova Gorica

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #gledališče

Kolofon